Abrir menú principal

Listado de personas que se han identificado a sí mismas como agnósticas y aquellas que han expresado el punto de vista de que es incognoscible la existencia de algún dios.

LiteraturaEditar

 
Jorge Luis Borges, escritor argentino.

FilosofíaEditar

  • Raymond Aron (1905-1983), filósofo, comentarista político y sociólogo francés.
  • Albert Camus (1913-1960), novelista, ensayista, dramaturgo y filósofo francés.
  • Emil Michel Cioran (1911-1995), escritor y filósofo rumano.
  • Auguste Comte (1798-1857), filósofo y sociólogo francés.
  • Epicuro (341-270 a. C.), filósofo griego, fundador del epicureísmo.
  • Luc Ferry (1951-), filósofo, escritor y político francés.
  • Martin Heidegger (1889-1976), filósofo alemán.
  • Edmund Husserl (1859-1938), filósofo y matemático alemán, fundador de la escuela filosófica de la fenomenología.
  • Harold Innis (1894-1952), filósofo político y profesor de Economía Política en la Universidad de Toronto, escritor de obras sobre los medios y la teoría de la comunicación.
  • William James (1842-1910), filósofo y psicólogo estadounidense.
  • Nikos Kazantzakis (1883-1957), escritor y filósofo griego.
  • Anthony Kenny (1931-), presidente del Instituto Real de Filosofía, escribió en su ensayo Por qué no soy ateo escribió: «Cuando se afirma un conocimiento es necesario presentar evidencias que lo apoyen; en cambio la ignorancia solo es necesario confesarla».
  • Thomas Kuhn (1922-1996), filósofo de la ciencia e historiador estadounidense. Escribió el controvertido libro La estructura de las revoluciones científicas.
  • James Mill (1773-1836), historiador, economista, teórico político y filósofo escocés. Fundó la economía clásica, junto con David Ricardo, y fue el padre del influyente filósofo del liberalismo clásico, John Stuart Mill.
  • George Edward Moore (1873-1958), filósofo británico. Junto con Bertrand Russell, Ludwig Wittgenstein, y (antes que ellos) Gottlob Frege, fue uno de los fundadores de la tradición analítica en filosofía.
  • Emile Littré (1801-1881), lexicógrafo y filósofo francés, discípulo de Comte.
  • Karl Popper (1902-1994), sociólogo austriaco.
  • Protágoras (485-411 a. C.), sofista y humanista griego, quien escribió que la existencia de los dioses era incognoscible.[52]
  • Bertrand Russell (1872-1970), filósofo, matemático y escritor británico, premio nobel de Literatura 1950.
«Como filósofo, si estuviera hablando ante una audiencia puramente filosófica, yo me describiría como agnóstico, porque no creo que haya un argumento concluyente por el cual se demuestre que no Dios no existe. Pero por otro lado, si yo tuviera que darle una impresión precisa al hombre de la calle, creo que debería decir que soy ateo [...] Ninguno de nosotros consideraría seriamente la posibilidad de que los dioses de Homero existieran realmente, y sin embargo, si uno se pusiera a buscar una demostración lógica de que Zeus, Hera, Poseidón, y los demás no existen resultaría un trabajo horrible. ¡Esas pruebas no se pueden obtener! Por lo tanto, en lo que respecta a los dioses olímpicos, hablando a una audiencia puramente filosófica, yo diría que soy agnóstico. Pero hablando ante gente común, creo que cualquiera diría que es ateo en lo que respecta a esos dioses. Y en lo que se refiere al Dios cristiano, creo que debo tomar exactamente la misma línea».[53]
  • George Santayana (1863-1952), filósofo, ensayista, poeta y novelista estadounidense nacido en España.
  • Fernando Savater (1947-), filósofo español.
  • Robert Anton Wilson (1932-2007), novelista, ensayista, filósofo, psicólogo, anarquista libertario estadounidense.

Ciencia y tecnologíaEditar

 
Charles Darwin, biólogo británico.
 
Albert Einstein, científico alemán.
  • Albert Einstein (1879-1955), físico alemán.[80]
  • Milton Friedman (1912-2006), economista estadounidense.[81]
  • Stephen J. Gould (1941-2002), paleontólogo, historiador de la ciencia y popularizador estadounidense. Se decía un «judío agnóstico»[82]
  • Alan Hale (1958-), astrónomo estadounidense, codescubridor del cometa Hale-Bopp.[83][84]
  • J. B. S. Haldane (1892-1964), geneticista y biólogo evolutivo británico.[85]
  • Hermann von Helmholtz (1821-1894), físico y médico alemán que realizó avances significativos en varias ramas de la ciencia. En fisiología y psicología es conocido por sus matemáticas del ojo huano, teorías de la visión, ideas sobre la percepción visual del espacio, investigaciones sobre la visión de los colores, sobre la sensación de los tonos sonoros, la percepciones del sonido. En física es conocido por sus teorías sobre la conservación de la energía, sus trabajos sobre electrodinámica, termodinámica química y el basamento mecánico de la termodinámica. Como filósofo es conocido por su filosofía de la ciencia, sus ideas en relación con las leyes de la percepeción y las leyes de la naturaleza, la ciencia de la estética e ideas sobre el poder civilizatorio de la ciencia.[86][87]
  • David Hume (1711-1776), filósofo, economista e historiador escocés.
 
Thomas Huxley, biólogo británico, acuñador del término agnóstico.
  • Fred Hoyle (1915-2001), astrónomo y matemático británico.[88]
  • Edwin Hubble (1889-1953), astrónomo estadounidense que representó un rol crucial en el establecimiento de la astronomía extragaláctica y es considerado el principal cosmólogo del siglo XX. Descubrió la Ley de Hubble. Descubrió la existencia de galaxias (más allá de la Vía Láctea) y el corrimiento al rojo de todas las galaxias. Sus descubrimientos cambiaron de manera fundamental la visión científica del universo.[89][90]
  • Alexander von Humboldt (1769-1859), naturalista y explorador alemán. Su trabajo en geografía botánica fue la base de la biogeografía.[91]
  • Thomas Henry Huxley (1825-1895), biólogo inglés, acuñador del término «agnóstico».[92]
  • Robert Jastrow (1925-2008), astrónomo, físico y cosmólogo estadounidense.[93]
  • Edwin Thompson Jaynes (1922-1998), físico y estadístico estadounidense. Escribió sobre mecánica estadística y sobre las bases de la inferencia estadística y probabilística. Fue pionero en el campo de la física digital.[94]
  • Jerome Karle (1918-2013), químico y físico estadounidense. Premio nobel de Química de 1985, por el análisis directo de las estructuras cristalinas mediante técnicas de rayos x.[95]
  • August Kekulé (1829-1896), químico orgánico alemán. Uno de los químicos más prominentes de Europa, especialmente en Química teórica. Fue el fundador principal de la teoría de la estructura química.[96][97]
  • John Kendrew (1917-1997), bioquímico y cristalógrafo británico, premio nobel de Química en 1962.[98]
  • John Maynard Keynes (1883-1946), economista británico. Sus ideas fueron la base de la escuela de pensamiento llamada economía keynesiana.[99][100]
  • Michio Kaku (1947-), físico teórico estadounidense.[101]
  • Alfred Kastler (1902-1984), físico francés, premio Nobel de Física en 1966.[102]
  • Joseph Louis Lagrange (1736-1813), astrónomo y matemático italofrancés. Realizó contribuciones significativas en los campos del análisis, teoría de los números, mecánica clásica y celeste.[103][104][105][106]
  • Irving Langmuir (1881-1957), químico y físico estadounidense, premio nobel de Química de 1932 por su trabajo en la química de las superficies.[107][108]
  • Anthony James Leggett (1938-), físico angloestadounidense, mundialmente reconocido pro la teoría de la física de bajas temperaturas (criogenia) y su trabajo pionero sobre superfluidos. Premio Nobel de Física en 2003.[109]
  • Joseph Leidy (1823-1891), paleontólogo estadounidense.[110]
  • Rita Levi-Montalcini (1909-2012), neurocirujana y zoóloga italiana.
  • James Lovelock (1919-), científico, ambientalista y futurólogo británico. Propuso la hipótesis de Gaia.[111]
  • Percival Lowell (1855-1916), escritor, matemático, empresario y escritor estadounidense; alentó la especulación acerca de los canales de Marte; fundó el Observatorio Lowell en Flagstaff (Arizona) y lideró los esfuerzos que llevaron al descubrimiento de Plutón 14 años después de su muerte.[112]
  • Ludwig von Mises (1881-1973), filósofo y economista austríaco.</ref>
  • Paul Nurse (n. 1949), fisiólogo estadounidense.[113]
  • George Olah (n. 1927), químico húngaro, descubridor de los superácidos.[114]
  • Vilayanur S. Ramachandran (1951-), neurólogo y psicofísico indio.
 
Carl Sagan, astrónomo estadounidense.
  • Henri Poincaré (1854–1912), matemático y físico francés.
  • Santiago Ramón y Cajal (1852-1934), patólogo, histólogo y neurocientífico español premio Nobel de Fisiología o Medicina en 1996.[115][116]
  • Carl Sagan (1934-1996), astrónomo y escritor estadounidense.[117]
  • Peter Schuster (1941-), químico teórico en Viena.[118]
  • Herbert Spencer (1820-1903), naturalista, sociólogo, filósofo y psicólogo británico.
  • Gunther von Hagens (1945-), científico y artista alemán nacido en Polonia.
  • Steve Wozniak (1950-): cofundador de Apple.[119]
  • Pedro Elías Zadunaisky (1917-2009), astrónomo y matemático argentino, que calculó la órbita de Febe (la novena y más distante luna de Saturno), la de varios cometas (incluido el Halley) y la de varios satélites artificiales (incluido el Explorer I).

Músicos y artistasEditar

  • Alan Alda (1936-), actor y cineasta estadounidense.
  • Woody Allen (1935-), cineasta, actor, guionista, músico y escritor estadounidense ganador de cuatro premios Óscar.
  • Victoria Beckham (1974-), cantante pop británica de la banda Spice Girls.
  • Matt Bellamy (1978-), cantante y guitarrista británico.
  • Kurt Cobain (1967-1994), músico estadounidense, fundador de la banda Nirvana.
  • King Diamond (1956-), músico danés.
  • Serge Gainsbourg (1928-1991), cantautor, actor y cineasta francés.
  • Gael García Bernal (1978-) actor y director mexicano, ha dicho que es «culturalmente católico y espiritualmente agnóstico».[120]
  • Gilberto Gil, cantautor brasileño, ministro de Cultura entre 2003 y 2008.
  • Matt Groening (1954-), dibujante estadounidense, creador de Los Simpson.
  • Santiago Rodas (1993-), guitarrista ecuatoriano.
  • Bob Hoskins (1942-2014), actor británico.
  • Óscar de la Hoya (1973-), boxeador estadounidense.
  • John Huston (1906-1987), cineasta, guionista y actor estadounidense.
  • Mark Knopfler (1949-), guitarrista y cantautor británico.
  • Stanley Kubrick (1928-1999), cineasta y guionista estadounidense.
  • Jared Leto (1973-), músico, actor, cantante de la banda de rock 30 Seconds to Mars.
  • Luis Alberto Spinetta (1950-2012), músico y pionero del rock en Argentina.
  • Bill Maher (1956-), comediante estadounidense, presentador de televisión, comentador político, actor y escritor.
  • Gustav Mahler (1860-1911), director de orquesta y compositor bohemio-austriaco.
  • Ozzy Osbourne (1948-), músico británico.
  • Neil Peart (1952-), baterista y compositor lírico de la banda de rock canadiense Rush.
  • Sean Penn (1960-), actor estadounidense, ganador de dos Óscares por Mystic River y Harvey Milk.
  • Brad Pitt (1963-), actor estadounidense, ha dicho que no cree en Dios y que es mayormente agnóstico.[121]
  • Julia Roberts (1967-), actriz estadounidense ganadora del premio Óscar.
  • Arthur Rubinstein (1887-1982), pianista polaco.
  • Mira Sorvino (1967-), actriz estadounidense ganadora del premio Óscar.
  • Sting (1951-), cantante y músico británico, líder de The Police.[122]
  • Uma Thurman (1970-), actriz estadounidense.
  • Eddie Vedder (1964-), músico estadounidense, vocalista de la banda de rock Pearl Jam
  • Roger Waters (1943-), músico británico, fundador de la banda de rock Pink Floyd

OtrosEditar

ReferenciasEditar

  1. Piers Anthony interview (entrevista con Piers Anthony). Consultado el 13 de mayo de 2012.
    «Soy agnóstico porque creo que cada persona debe tomar sus propias decisiones con respecto a su religión».
  2. Stanton, Elizabeth Cady Stanton (1885). «Susan B. Anthony». Our famous women: An authorized record of the lives and deeds of distinguished American women of our times. A.D. Worthington. p. 59. 
  3. Peter Baehr (2010). Hannah Arendt, totalitarianism, and the social sciences. Stanford University Press. p. 66. ISBN 9780804756501. «Both Hannah Arendt and Aron were assimilated, agnostic Jews (so were Mannheim and Riesman), who became politically radicalized only with the rise of the Nazi movement;...» 
  4. "They were both agnostics, though both set a high associative value on the language in which the traditional religions of their forebears had been expressed, and in conversation and writing were not averse to ironic reference to certain metaphysical concepts." Anthony Cronin, Samuel Beckett: the last modernist (1999), pág. 90.
  5. "Contrary to McWilliams's claim, however, in the public arena Bierce was not merely an agnostic but a staunch unbeliever regarding the question of Jesus' divinity." Donald T. Blume, Ambrose Bierce's Civilians and soldiers in context: a critical study, page 323.
  6. «Ser agnóstico quiere decir que todo es posible, incluso Dios. Hasta la Santísima Trinidad. Siendo agnóstico vivo en un mundo más grande y más fantástico, casi espectral». I. Shenker (6 de abril de 1971). «Borges, a blind writer with insight». New York Times. 
  7. En una conferencia en 1936 ante los estudiantes de la Harvard Divinity School (Escuela de Teología de Harvard) dijo:
    «La mayoría de los estudiantes [...] desea saber si yo creo en la existencia de Dios o en la inmortalidad, y si es así por qué. Consideran que es imposible dejar estas cuestiones sin resolver, o que al menos es extremadamente perjudicial para la religión no tener la base de tal convicción. Ahora, por mi parte no me parece imposible dejarlos abiertos. [...] Me puedo describir como un teísta no ardiente y un ateo no ardiente».
    Henry Cadbury: «Mi religión personal», republicado en el sitio de la Quaker Universalist Fellowship.
  8. «Q&A: Bart Ehrman: Misquoting Jesus». Consultado el 31 de mayo de 2007.  (enlace roto disponible en Internet Archive; véase el historial y la última versión).
  9. V.Bernet (23 de abril de 2008). «Agnostic's questions have biblical answers». Kansas City Star. «In the church of his youth in Lawrence, Kansas, with nearly every pew at capacity last week, Bart D. Ehrman, chairman of the department of religious studies at the University of North Carolina at Chapel Hill, announced that he was an agnostic. He joked that atheists think agnostics are wimpy atheists and that agnostics think atheists are arrogant agnostics.» 
  10. "To be sure, when she wrote her groundbreaking book, Friedan considered herself an "agnostic" Jew, unaffiliated with any religious branch or institution." Kirsten Fermaglich, American Dreams and Nazi Nightmares: Early Holocaust Consciousness and Liberal America, 1957-1965 (2007), pág. 59.
  11. S.Winchester (2003). The Meaning of Everything: The Story of the Oxford English Dictionary. Oxford University Press. ISBN 0-19-860702-4. «[...] Furnivall was a deeply committed socialist and (until his later agnosticism set in), a somewhat enthusiastic Christian [...]». 
  12. Ramesh Chopra (2005). Academic Dictionary Of Philosophy. Gyan Books. p. 142. ISBN 9788182052246. «His agnosticism is best seen in his 'Moods, Songs, and Doggerels'.» 
  13. "...Gorky - a religious agnostic praised as a social realist by the communist regime during the demise of imperial Russia..." James Redmond, Drama and Philosophy, pág. 161.
  14. "Gorky had long rejected all organized religions. Yet he was not a materialist, and thus he could not be satisfied with Marx's ideas on religion. When asked to express his views about religion in a questionnaire sent by the French journal Mercure de France on April 15, 1907, Gorky replied that he was opposed to the existing religions of Moses, Christ, and Mohammed. He defined religious feeling as an awareness of a harmonious link that joins man to the universe and as an aspiration for synthesis, inherent in every individual." Tova Yedlin, Maxim Gorky: A Political Biography, pág. 86.
  15. Geoffrey Harvey (2003). The Complete Critical Guide to Thomas Hardy. Routledge. p. 23. ISBN 9780415234917. «Although Hardy's agnosticism was less forceful than Stephen's, significantly it was Hardy whom he chose to witness his renunciation of Holy Orders on 23 March 1875.» 
  16. Heller, Joseph; Sorkin, Adam J. (1993). Adam J. Sorkin, ed. Conversations With Joseph Heller (en inglés). Univ. Press of Mississippi. p. 75. ISBN 9780878056354. «Mandel: You are expressing an agnostic attitude toward reality and I am glad to see you so healthy. Heller: I realize that even if I received convincing physical evidence that there is a God and a heaven and hell, it wouldn't affect me one bit. I think the experience of life is more important than the experience of eternity. Life is short. Eternity never runs out.» 
  17. Harold Bloom, ed. (2003). Aldous Huxley. Infobase Publishing. p. 27. ISBN 978-0-7910-7040-6. «As late as 1962 he wrote to Reid Gardner, “I remain an agnostic who aspires to be a gnostic” (Letters 935).» 
  18. Ralph Ellis. Mary Magdalene. Edfu Books Ltd. p. 223. ISBN 9781905815197. «Omar Khayyam, for instance, the great Muslim mathematician and poet, was actually a Sufi Agnostic: From his youth to his death Khayyam remained a materialist, a pessimist, and an Agnostic. Khayyam looked at all religions questions with a skeptical eye, and hated the fanaticism, narrow-mindedness, and the spirit of vengeance of the mullahs. And Khayyam himself once said: "We are the victims of an age when men of science are discredited, and only a few remain who are capable of engaging in scientific research. Our philosophers spend all their time in mixing true with false and are interested in nothing but outward show; such little learning as they have they extend on material ends. When they see a man sincere and unremitting in his search for the truth, one who will have nothing to do with falsehood and pretence, they mock and despise him."». 
  19. "Kafka did not look at writing as a “gift” in the traditional sense. If anything, he considered both his talent for writing and what he produced as a writer curses for some unknown sin. Since Kafka was agnostic or even an atheist, it is best to assume his sense of sin and curse were metaphors." Franz Kafka - The Absurdity of Everything, Tameri.com.
  20. "Kafka was also alienated from his own heritage by his parent's perfunctory religious practice and minimal social formality in the Jewish community, though his style and influence is sometimes attributed to Jewish folk lore. Kafka eventually declared himself a socialist atheist, Spinoza, Darwin and Nietzsche some of his influences." C.D. Merriman, Franz Kafka.
  21. James F. Lea (1979). Kazantzakis: the politics of salvation. University of Alabama Press. p. 180. ISBN 9780817370022. «H. Kazantzakis, Nikos Kazantzakis, p. 433, relates how their marriage ceremony was moving "even for atheists like ourselves."». 
  22. Lewis Owens (2003). Creative Destruction: Nikos Kazantzakis and the Literature of Responsibility. Mercer University Press. p. 22. ISBN 9780865548039. «Middleton claims that Kazantzakis is not an "atheist" but an "antitheist," rejecting the theistic God who is attributed with eternity, necessity,». 
  23. "Keats shared Hunt's dislike of institutionalized Christianity, parsons, and the Christian belief in man's innate corruption, but, as an unassertive agnostic, held well short of Shelley's avowed atheism." John Barnard, John Keats, pages 38-39.
  24. Janusz Korczak (1978). Ghetto diary. Holocaust Library. «You know I am an agnostic, but I understood: pedagogy, tolerance, and all that.» 
  25. The Month, Volume 39. Simpkin, Marshall, and Company. 1968. p. 350. «When Dr. Janusz Korczak, a Jewish philanthropist and agnostic, voluntarily chooses to follow the Jewish orphans under his care to the Nazi extermination camp in Treblinka...» 
  26. "Lucretius did not deny the existence of gods either, but he felt that human ideas about gods combined with the fear of death to make human beings unhappy. He followed the same materialist lines as Epicurus, and by denying that the gods had any way of influencing our world he said that humankind had no need to fear the supernatural." Ancient Atheists. BBC.co.uk.
  27. Markose Abraham (2011). American Immigration Aesthetics: Bernard Malamud and Bharati Mukherjee As Immigrants. AuthorHouse. p. 146. ISBN 978-1-4567-8243-6. «An agnostic humanist, Malamud has unflinching faith in man's ability to choose and make “his own world” from the “usable past”.» 
  28. Catherine Patricia Riesenman (1966). The early reception of Thomas Mann's "Doktor Faustus": history and main problems. Indiana University. p. 158. «Mann's "agnostic humanism" admits the existence of God as an incontestable fact but refuses a dogmatic definition of the nature of God (p. 77).» 
  29. "Nabokov is a self-affirmed agnostic in matters religious, political, and philosophical." Donald E. Morton, Vladimir Nabokov (1974), pág. 8.
  30. "O'Neill, an agnostic and an anarchist, maintained little hope in religion or politics and saw institutions not serving to preserve liberty but standing in the way of the birth of true freedom." John P. Diggins, Eugene O'Neill's America: desire under democracy (2007), pág. 130.
  31. «The religion of Larry Niven, science fiction author». Adherents.com. 28 de julio de 2005. Consultado el 27 de septiembre de 2011. 
  32. Pessoa, Fernando; Zenith, Richard (2002). The Selected Prose of Fernando Pessoa (en inglés). Grove Press. ISBN 9780802139146. «Whether or not they exist, we're slaves to the gods.» 
  33. "Marcel Proust was the son of a Christian father and a Jewish mother. He himself was baptized (on 5 August 1871, at the church of Saint-Louis d'Antin) and later confirmed as a Catholic, but he never practiced that faith and as an adult could best be described as a mystical atheist, someone imbued with spirituality who nonetheless did not believe in a personal God, much less in a savior." Edmund White, Marcel Proust: A Life (2009).
  34. Finch, Alison. The Oxford Companion to French Literature: Marcel Proust. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-866104-7. «Proust's mother was Jewish; he and his younger brother were brought up as Catholics. He no doubt grew up with an awareness of the diversity of religious and cultural traditions; this awareness is part of what gives A la recherche du temps perdu its breadth. The adult Proust seems to have been an atheist or agnostic (albeit one with a keen sense of awe and mystery); certainly his mature work shows, in religious and other areas, a scepticism by turns quizzical or delighted or anguished. Such scepticism has been part of the French literary tradition for centuries, but Proust was to foreground it in a particularly modern mode.» 
  35. David M. Bethea (1998). Realizing Metaphors: Alexander Pushkin and the Life of the Poet. Univ of Wisconsin Press. p. 12. ISBN 978-0-299-15974-0. «For Pushkin himself was agnostic, in the sense that, exquisitely perched between paganism and Orthodoxy, violence and civilization, east and west, he would have loved to believe, but he felt too attached to this world, too fascinated by it, to come to rest in any stance other than the simultaneously exhilarating and wearying stand-in-relation-to.» 
  36. Iskander, Adel; Rustom, Hakem (2010). Edward Said: A Legacy of Emancipation and Representation (en inglés). University of California Press. ISBN 978-0-520-24546-4. «Said was of Christian background, a confirmed agnostic, perhaps even an atheist, yet he had a rage for justice and a moral sensibility lacking in most believers. Said retained his ethical compass without God and persevered in an exile once forced and now chosen, affected by neither malice nor fear.» 
  37. John Cornwell (2010). Newman's Unquiet Grave: The Reluctant Saint. Continuum International Publishing Group. p. 128. ISBN 9781441150844. «A hundred and fifty years on, Edward Said, an agnostic of Palestinian origins, who strove to correct false Western impressions of 'Orientalism', would declare Newman's university discourses both true and 'incomparably eloquent'...» 
  38. Buss, Helen M.; Macdonald, D. L.; McWhir, Anne (2001). Mary Wollstonecraft and Mary Shelley: Writing Lives (en inglés). Wilfrid Laurier Univ. Press. p. 141. ISBN 9780889209435. «Its implicit antagonist-reader and protagonist-editor are his Roman Catholic wife Mary Jane, and his troubled agnostic daughter, Mary Shelley:...» 
  39. Dale McGowan (2011). Parenting Beyond Belief- Abridged Ebook Edition: On Raising Ethical, Caring Kids without Religion. AMACOM Div American Mgmt Assn. p. 138. ISBN 9780814474266. «“Serene agnostic” Elizabeth Cady Stanton (1815-1902) was the first woman, in 1848, to call for woman suffrage, launching the women's movement. She was joined by sister agnostic Susan B. Anthony(1820-1906).» 
  40. "Ricketts did not convert his friend to a religious point of view — Steinbeck remained an agnostic and, essentially, a materialist — but Ricketts's religious acceptance did tend to work on his friend,..." Jackson J. Benson, The true adventures of John Steinbeck, writer: a biography (1984), pág. 248.
  41. "It must be extremely consoling, he admitted, to have faith in religion, yet even for an agnostic, like himself, life held many beautiful realities - the art of Raphael or Titian, the prose of Voltaire and the poetry of Byron in Don Juan." F. C. Green, Stendhal (2011), pág. 200.
  42. «The Modern Spirit». Thucydides. Taylor & Francis. 1925. p. 16. «Thucydides' own attitude towards the gods is that of a well-poised agnostic : If there be any, they do not concern themselves with human affairs.» 
  43. Joseph Mali (2003). «1». Mythistory: The Making of a Modern Historiography. University of Chicago Press. p. 19. ISBN 9780226502625. «For Thucydides held to an agnostic conception of history: he did not believe in any supernatural or merely natural forces in it; rather, he conceived history— in overtly dramatic terms—to be a test of character, an ongoing attempt of men to assert themselves in, and over against, reality that they could not fully understand nor really change.» 
  44. Mary Frances Williams (1998). Ethics in Thucydides: The Ancient Simplicity. University Press of America. p. 6. ISBN 9780761810568. «As scholars came to accept, around the turn of the century, arguments that proclaimed Thucydides' agnosticism or atheism, religion was considered to be either of no interest to the author or to be actively despised by him, and this likewise influenced the treatment of ethics in the 'History'.» 
  45. "For example, Leonard Schapiro, Turgenev, His Life and Times (New York: Random, 1978) 214, writes about Turgenev's agnosticism as follows: "Turgenev was not a determined atheist; there is ample evidence which shows that he was an agnostic who would have been happy to embrace the consolations of religion, but was, except perhaps on some rare occasions, unable to do so"; and Edgar Lehrman, Turgenev's Letters (New York: Knopf, 1961) xi, presents still another interpretation for Turgenev's lack of religion, suggesting literature as a possible substitution: "Sometimes Turgenev's attitude toward literature makes us wonder whether, for him, literature was not a surrogate religion - something in which he could believe unhesitatingly, unreservedly, and enthusiastically, something that somehow would make man in general and Turgenev in particular a little happier."" Harold Bloom, Ivan Turgenev, pages 95-96.
  46. "Warraq, 60, describes himself now as an agnostic..." Dissident voices, World Magazine, 16 June 2007, Vol. 22, No. 22.
  47. Brackett, Mary Virginia; Gaydosik, Victoria (2006). The Facts on File Companion to the British Novel: Beginnings through the 19th century (en inglés). Infobase Publishing. p. 479. ISBN 9780816051335. «...White experienced an enormous spiritual change, moving from Unitarianism through theism, then becoming an agnostic, and finally finding more peace in a resignation and acceptance of life without a deity.» 
  48. Wiesel, Elie (2000). And the Sea Is Never Full: Memoirs, 1969-. Random House Digital, Inc. ISBN 978-0-8052-1029-3. «Some of the questions: God? “I'm an agnostic.” A strange agnostic, fascinated by mysticism.» 
  49. Wilson explains that he is agnostic about everything in the preface to his book Cosmic Trigger.
  50. Dale McGowan (2011). Parenting Beyond Belief- Abridged Ebook Edition: On Raising Ethical, Caring Kids without Religion. AMACOM Div American Mgmt Assn. p. 138. ISBN 9780814474266. «The first influential feminist book, A Vindication of the Rights of Woman, was written by deist-turned-agnostic Mary Wollstonecraft (1759-1797) in 1792, urging that women be treated as “rational creatures”.» 
  51. Evenhuis, Anthony (1998). Messiah Or Antichrist?: A Study of the Messianic Myth in the Work of Zola. University of Delaware Press. ISBN 978-0-87413-634-0. «Given Emile Zola's reputation as an agnostic and a radical thinker, he has often been avoided by scholars with a religious background.» 
  52. Sólo se conservan fragmentos del tratado de Protágoras Sobre los dioses, que comienza con la frase: «En cuanto a los dioses, no tengo manera de saber si existen o no, o de qué tipo pueden ser. Muchas cosas evitan el desarrollo de ese conocimiento, incluyendo la oscuridad del propio tema y la brevedad de la vida humana».
  53. «¿Soy agnóstico o ateo?» (en inglés), del Last philosophical testament 1943-1968, Routledge, 1997, ISBN 0-415-09409-7.
  54. Interview with Simon Mayo, BBC Radio Five Live, 2 de diciembre de 2005.
  55. R. W. Burns (2000). John Logie Baird, Television Pioneer. IET. p. 10. ISBN 9780852967973. «Even Baird's conversion to agnosticism while living at home does not appear to have stimulated a rebuke from the Reverend John Baird. Moreover, Baird was freely allowed to try to persuade others—including visiting clergy—to his beliefs.» 
  56. Robert W. Baloh. «Robert Bárány and the controversy surrounding his discovery of the caloric reaction». Neurology.org. Consultado el 14 de mayo de 2012. «Although anti-Semitism was again on the rise in Austria, it is unlikely that anti-Semitism was a factor in the hostility toward Bárány because he was an agnostic who did not believe in Zionism.» 
  57. "He had remained steadfast in agnosticism and therefore, as Mabel took comfort in remarking, "he never denied God." Neither did he affirm God. He and Mabel occasionally attended Presbyterian services and sometimes Episcopalian, at which Mabel could follow the prayer book. Since otherwise she depended on Alec's interpreting, their church goings were rare; but their children attended Presbyterian services regularly. In 1901 Bell came across a Unitarian pamphlet and found its theology congenially undogmatic. "I have always considered myself as an Agnostic," he wrote Mabel, "but I have now discovered that I am a Unitarian Agnostic."" Robert V. Bruce, Bell: Alexander Graham Bell and the conquest of solitude (1990), pág. 490.
  58. "Concerning Emile Berliner, The Jew TO BE a Jew may mean one of several identities. For example, the Jew, Emile Berliner, the late inventor, called himself agnostic." B'nai B'rith, The National Jewish monthly: Volume 43; Volume 43.
  59. "In 1899, Berliner wrote a book, Conclusions, that speaks of his agnostic ideas on religion and philosophy." Seymour Brody, Jewish heroes & heroines of America: 151 true stories of Jewish American heroism (2003), pág. 119.
  60. John G. Simmons (2002). Doctors and Discoveries: Lives That Created Today's Medicine. Houghton Mifflin Harcourt. p. 17. ISBN 978-0-618-15276-6. «Upon his death on February 10, 1878, Bernard received a state funeral - the first French scientist to be so honored. The procession ended at Pere Lachaise cemetery, and Gustave Flaubert described it later with a touch of irony as "religious and very beautiful." Bernard was an agnostic.» 
  61. «J. Michael Bishop». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  62. «50 Renowned Academics Speaking About God». JPararajasingham. Consultado el 12 de mayo de 2012. 
  63. "By the time he reached his late teens, he had become firmly agnostic." F. David Peat, Infinite Potential: The Life and Times of David Bohm (1997), pág. 21.
  64. "MacHale's biography calls George Boole 'an agnostic deist'..." International Association for Semiotic Studies, International Council for Philosophy and Humanistic Studies, International Social Science Council, Semiotica: Volume 105 (1995), pág. 56.
  65. Siemon-Netto, Uwe (July 2007). «The Legacy of a Philanthropist». The Atlantic Times. Consultado el 9 de abril de 2012. «Bosch was an agnostic who funneled large sums of money to the Lutheran Church of Württemberg led by Bishop Theophil Wurm, a leader in the anti-Nazi Confessing Church movement.» 
  66. BHABANI PRASAD SAHOO (DECEMBER 2008). «Lessons of Scientific Temper from Sir Jagadish Chandra Bose». pp. 25-26. Consultado el 10 de julio de 2012. «Sir Jagadish Chandra Bose had consciously broken this idea of a religious temple. He upheld the other meanings of ‘mandir’ (temple), according to the dictionary, which also originally means a house or even ocean. His ‘Basu Bijnan Mandir’ was actually the house or ocean of knowledge, scientific knowledge, which does not base on mere belief but on scientific methods to iradicate ignorance. He also explained the basics of this scientific methods. While discussing the similarities and dissimilarities between a poet and a scientist, he clearly said: “The path, a scientist has to follow, is quite uneven and he had to control himself in this not-soeasy path of observation and experiment.” (ibid) Not mere imagination and belief, but ‘observation and experiment’ are the ultimate way of gaining scientific knowledge or reaching the goal of acquiring truth. The idealistic mentality of the blind believers of supernatural power or god and of the socalled religious people, propagates the idea that man cannot completely know ‘Him’, the ultimate power or God....Sir Jagadish Chandra Bose might not be an atheist in the strictest sense of the term as it is used today. In several of his speeches and writings he had casually mentioned of God; for example: “I had never been deprived of blessings of God” (Asha O Biswas), or “if God has directed for any special pilgrimage for science“ (Bijnan Prachare Bharater Daan) etc. But if we carefully consider him in totality, it will be obvious that these are the outcome of the general mode of literal expression, as is done colloquially in day-to-day life and not the manifestation of his blind belief in god or religionism. Actually he might not be an uncompromising and militant (so impractical) fighter against the concept of God, but Acharya Jagadish Chandra Bose was well against various superstitious notions and practices.» 
  67. «James Henry Breasted». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  68. Jack Huberman (2006). The Quotable Atheist: Ammunition for Nonbelievers, Political Junkies, Gadflies, and Those Generally Hell-Bound. Nation Books. p. 52. ISBN 9781560259695. «There is no absolute knowledge. And those who claim it, whether they are scientists or dogmatists, open the door to tragedy.» 
  69. "As an agnostic scientist and a Fabian socialist in politics, I had the normal contempt for the Establishment, but I cherished the feeling that I could look anyone on earth in the eye and feel certain he would approve of what I was doing." Sir Frank Macfarlane Burnet, Endurance of Life: The Implications of Genetics for Human Life (1980), pág. 198.
  70. Dan Barker (2011). The Good Atheist: Living a Purpose-Filled Life Without God. Ulysses Press. p. 170. ISBN 9781569758465. «He did not attend church and was considered an agnostic. “As to Cavendish's religion, he was nothing at all,” writes his biographer Dr. G. Wilson.» 
  71. George Wilson (1851). The life of the Hon. Henry Cavendish: including abstracts of his more important scientific papers, and a critical inquiry into the claims of all the alleged discoverers of the composition of water. Printed for the Cavendish Society. pp. 181-185. «A Fellow of the Royal Society, who had good means of judging, states that, "As to Cavendish's religion, he was nothing at all. The only subjects in which he appeared to take any interest, were scientific...."...From what has been stated, it will appear that is would be vain to assert that we know with any certainty what doctrine Cavendish held concerning Spiritual things; but we may with some confidence affirm, that the World to come did not engross his thoughts; that he gave no outward demonstration of interest in religion, and did join his fellow men in worshipping God....He died and have no sign, rejecting human sympathy, and leaving us no means of determining whether he anticipated annihilation, or looked forward to an endless life....He did not love; he did not hate; he did not hope; he did not fear; he did not worship as others do. He separated himself from his fellow men, and apparently from God.» 
  72. «Owen Chamberlain». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  73. Francis Crick, What mad pursuit: a personal view of scientific discovery, Basic Books reprint edition, 1990, ISBN 0-465-09138-5, p. 145.
  74. Reid, Robert William (1974). Marie Curie. Londres: Collins. p. 19. ISBN 0-00-211539-5. «A una temprana edad inusual, se convirtió en lo que T. H. Huxley acababa de inventar la palabra: agnóstica.» 
  75. Virginia Trimble, Thomas Williams, Katherine Bracher, Richard Jarrell, Jordan D. Marché, F. Jamil Ragep, ed. (2007). Biographical Encyclopedia of Astronomers. Springer. p. 265. ISBN 9780387310220. «Although remaining a theist, Curtis declared himself an agnostic on some of the “great unanswered questions” that “may be forever beyond us.”». 
  76. Darwin wrote: "my judgment often fluctuates... In my most extreme fluctuations I have never been an Atheist in the sense of denying the existence of a God. I think that generally (and more and more as I grow older), but not always, that an Agnostic would be the more correct description of my state of mind." The Life and Letters of Charles Darwin, Ch. VIII, p. 274. New York, D. Appleton & Co., 1905.
  77. "As far as I know Dubois never expressed any atheistic ideas, but he did sometimes show evidence of fiercely anti-Catholic sentiments. His attitude towards religious belief as such can best be characterised as agnostic." Bert Theunissen, Eugène Dubois and the ape-man from Java: the history of the first missing link and its discoverer (1989), page 24.
  78. On Durkheim, Larry R. Ridener, referencing a book by Lewis A. Coser, wrote: "Shortly after his traditional Jewish confirmation at the age of thirteen, Durkheim, under the influence of a Catholic woman teacher, had a shortlived mystical experience that led to an interest in Catholicism. But soon afterwards he turned away from all religious involvement, though emphatically not from interest in religious phenomena, and became an agnostic." See Ridener's page on famous dead sociologists. See also Coser's book: Masters of Sociological Thought: Ideas in Historical and Social Context, 2nd Ed., Fort Worth: Harcourt Brace Jovanovich, Inc., 1977: 143-144
  79. "To be clear, in all the annals of American and African American history, one will probably not find another agnostic as preoccupied with and as familiar with so much biblical, religious, and spiritual rhetoric as WEB Du Bois." Brian Johnson, W.E.B. Du Bois: Toward Agnosticism, 1868-1934, pág. 3.
  80. «Mi posición con respecto a Dios es la de un agnóstico», carta de Einstein a M. Berkowitz, 25 de octubre de 1950; Archivo Einstein 59-215; en Alice Calaprice (ed.): The expanded quotable Einstein (pág. 216). Princeton University Press, 2000. Citado en StephenJayGould.org, consultado el 20 de junio de 2007.
  81. In correspondence with conservative Christian commentator John Lofton, Milton Friedman wrote: "I am an agnostic. I do not ‘believe in’ God, but I am not an atheist, because I believe the statement, ‘There is a god’ does not admit of being either confirmed or rejected." An Exchange: My Correspondence With Milton Friedman About God, Economics, Evolution And "Values", by John Lofton, The American View, October-December 2006 (Accessed 12 January 2007)
  82. "...I certainly felt bemused by the anomaly of my role as a Jewish agnostic, trying to reassure a group of Catholic priests that evolution remained both true and entirely consistent with religious belief." Nonoverlapping Magisteria, by Stephen Jay Gould, Natural History 106 (March 1997): 16-22; Reprinted from Leonardo's Mountain of Clams and the Diet of Worms, New York: Harmony Books, 1998, pp. 269-283.
  83. Hale, Alan; Barker, Dan (2011). The Good Atheist: Living a Purpose-Filled Life Without God (en inglés). Ulysses Press. pp. 175-176. ISBN 9781569758465. «Oh, I have plenty of biases, all right. I'm quite biased toward depending upon what my senses and my intellect tell me about the world around me, and I'm quite biased against invoking mysterious mythical beings that other people want to claim exist but which they can offer no evidence for. By telling students that the beliefs of a superstitious tribe thousands of years ago should be treated on an equal basis with the evidence collected with our most advanced equipment today is to completely undermine the entire process of scientific inquiry.» 
  84. «Internet Infidels Honorary Board». Consultado el 15 de junio de 2012. «Es miembro de la Comisión Honoraria del grupo online Internet Infidels 
  85. Gary Paul Nabhan (2004). Why Some Like it Hot: Food, Genes, And Cultural Diversity. Island Press. p. 73. ISBN 978-1-55963-466-3. «Not long after his first reading of Carson's work, Motulsky recalled a quirky speculation — described below — by the pioneering evolutionary biologist and agnostic JBS Haldane, who had published an essay in 1949 entitled, "Disease and Evolution."». 
  86. Joseph McCabe (1945). A Biographical Dictionary of Ancient, Medieval, and Modern Freethinkers. Haldeman-Julius Publications. Consultado el 30 de junio de 2012. «He was equally distinguished in physics and physiology and was the discoverer of the law of the conservatism of energy. Although he was the most eminent and most honored of German scientists, he was all his life an outspoken agnostic.» 
  87. Paul Hertz, Moritz Schlick, Malcolm F. Lowe, Robert Sonné Cohen, Yehúda Elkana, ed. (1977). Epistemological Writings: The Paul Hertz/Moritz Schlick Centenary Edition of 1921 with Notes and Commentary by the Editors. Springer. p. xxv. ISBN 9789027705822. «Lenin found Helmholtz to be inconsistent, at one place a materialist about human knowledge, at another place agnostic and sceptic, and at yet other place a Kantian idealist, in sum a 'shame-faced materialist'.» 
  88. The Editor (19 de junio de 2008). «Fred Hoyle - Astronomer Extraordinaire». Consultado el 22 de abril de 2012. «Hoyle was reportedly an atheist during most of his early life, but became agnostic when he found that he could not feel comfortable trying to explain the finer workings of physics and the Universe as simply “an accident.”». 
  89. Gale E. Christianson (1996). Edwin Hubble: Mariner of the Nebulae. University of Chicago Press. p. 183. ISBN 9780226105215. «One morning, while driving north with Grace after the failed eclipse expedition of 1923, he broached Whitehead's idea of a God who might have chosen from a great many possibilities to make a different universe, but He made this one. By contemplating the universe, one might approximate some idea of its Creator. As time passed, however, he seemed even less certain: "We do not know why we are born into the world, but we can try to find out what sort of a world it is — at least in its physical aspects." His life was dedicated to science and the objective world of phenomena. The world of pure values is one which science cannot enter, and science is unconcerned with the transcendent, however compelling a private revelation or individual moment of ecstasy. He pulled no punches when a deeply depressed friend asked him about his belief: "The whole thing is so much bigger than I am, and I can't understand it, so I just trust myself to it; and forget about it."». 
  90. Tom Bezzi (2000). Hubble Time. iUniverse. p. 93. ISBN 9780595142477. «John terribly depressed, and asked Edwin about his belief. Edwin said, "The whole thing is so much bigger than I am, and I can't understand it, so I just trust myself to it, and forget about it." It was not his nature to speculate. Theories, in his opinion, were appropriate cocktail conversation. He was essentially an observer, and as he said in The Realm (J the Nebulae: “Not until the empirical resources are exhausted, need we pass on to the dreamy realms of speculation.” Edwin never exhausted those empirical resources. “I am an observer, not a theoretical man,” he attested, and a lightly spoken word in a lecture or in a letter showed that observation was his choice.» 
  91. "Humboldt, by contrast, was an agnostic in religious sentiment and a Heraclitean in his cosmology; he regarded change, and species mutability, as being as natural as changing wind patterns or ocean currents." Harry Francis Mallgrave, Gottfried Semper: Architect of the Nineteenth Century (1996), pág. 157.
  92. "Every variety of philosophical and theological opinion was represented there, and expressed itself with entire openness; most of my colleagues were ists of one sort or another; and, however kind and friendly they might be, I, the man without a rag of a label to cover himself with, could not fail to have some of the uneasy feelings which must have beset the historical fox when, after leaving the trap in which his tail remained, he presented himself to his normally elongated companions. So I took thought, and invented what I conceived to be the appropriate title of agnostic.'" Part 2 - Agnosticism, by T.H. Huxley, from Christianity and Agnosticism: A Controversy, New York: D. Appleton and Comany, 1889. Hosted at the Secular Web (consultado el 5 de abril de 2008)
  93. Leader U. "Message from Professor Robert Jastrow"
  94. Edwin T. Jaynes (2003). G. Larry Bretthorst, ed. Probability Theory: The Logic of Science. Cambridge University Press. p. 74. ISBN 978-0-521-59271-0. «We agnostics often envy the True Believer, who thus acquires so easily that sense of security which is forever denied to us.» 
  95. «Jerome Karle». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  96. Russell, Colin (2003). Edward Frankland: Chemistry, Controversy and Conspiracy in Victorian England. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-54581-5. «It may be noticed in passing that the connection once made between Kolbe's cautious attitude to molecular structure and his alleged agnosticism in religion now seems thoroughly misplaced. Kolbe, son of a Lutheran pastor and apparently sharing his faith, is in sharp contrast to his rivals who were 'younger upper-middle class urban liberals and agnostics, such as Kekule'.» 
  97. Listed as an agnostic on NNDB.com. Friedrich August Kekulé, NNDB.com.
  98. «John C. Kendrew». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  99. Toye, J. (2000). Keynes on Population. Oxford University Press. p. 136. ISBN 978-0-19-829362-0. «Like Nietzsche, the young Keynes was both very aware of religion, and hostile to it. Formally speaking, in religion he was an aggressive agnostic. As described by his younger brother Geoffrey, 'he always felt an intellectual interest in religion, but at the age of seventeen or eighteen passed painlessly, as did my sister and I, into a natural state of agnosticism'.» 
  100. Listed as an agnostic on NNDB.com. John Maynard Keynes, NNDB.com.
  101. JPararajasingham. «Another 50 Renowned Academics Speaking About God» (en inglés). Consultado el 11 de mayo de 2012. 
  102. «Alfred Kastler». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  103. "In religious matters Lagrange was, if anything at all, agnostic." Eric Temple Bell, Men of Mathematics (1986).
  104. "Napoleon replies: "How comes it, then, that Laplace was an atheist? At the Institute neither he nor Monge, nor Berthollet, nor Lagrange believed in God. But they did not like to say so." Baron Gaspard Gourgaud, Talks of Napoleon at St. Helena with General Baron Gourgaud (1904), pág. 274.
  105. "Lagrange and Laplace, though of Catholic parentage, were agnostics." Morris Kline, Mathematics and the Search for Knowledge (1986), pág. 214.
  106. Arild Stubhaug (2000). Niels Henrik Abel and His Times: Called Too Soon by Flames Afar. Springer. p. 204. ISBN 9783540668343. «In Berlin, Lagrange staunchly maintained his "I don't know" position, and he came to be almost an agnostic.» 
  107. "About his inattention to religion, his usual response was, "Never believe anything that can't be proved."" Irving Langmuir, NNDB.com.[1]
  108. "Though Marion herself was not an assiduous churchgoer and had no serious objection to Irving's agnostic views,..." Chauncey Guy Suits, The Collected Works of Irving Langmuir: Langmuir, the man and the scientist, including a biography by Albert Rosenfield, pág. 99.
  109. «Anthony J. Leggett». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  110. «Joseph Leidy». NNDB.com. Consultado el 18 de julio de 2012. 
  111. "I'm a scientist, not a theologian. I don't know if there is a God or not. Religion requires certainty. Revere and respect Gaia. Have trust in Gaia. But not faith." James Lovelock, James Lovelock, Gaia’s grand old man, Lawrence E. Joseph, 17 August 2000.
  112. David Strauss (2001). Percival Lowell: The Culture and Science of a Boston Brahmin. Harvard University Press. p. 280. ISBN 9780674002913. «Though Lowell claimed to "stick to the church" (doubtless from my early religious training)," he was an agnostic and hostile to Christianity.» 
  113. "I gradually slipped away from religion over several years and became an atheist or to be more philosophically correct, a sceptical agnostic." Nurse's autobiography at Nobelprize.org
  114. "Today, I consider myself, in Thomas Huxley’s terms, an agnostic. I don’t know whether there is a God or creator, or whatever we may call a higher intelligence or being. I don’t know whether there is an ultimate reason for our being or whether there is anything beyond material phenomena. I may doubt these things as a scientist, as we cannot prove them scientifically, but at the same time we also cannot falsify (disprove) them. For the same reasons, I cannot deny God with certainty, which would make me an atheist. This is a conclusion reached by many scientists." George Olah, A Life of Magic Chemistry
  115. Carolyn Sattin-Bajaj (2010). Marcelo Suarez-Orozco, ed. Educating the Whole Child for the Whole World: The Ross School Model and Education for the Global Era. NYU Press. p. 165. ISBN 9780814741405. «In that sense, it was interesting to learn that Santiago Ramón y Cajal, the great pioneer of modern neuroanatomy, was agnostic but still used the term soul without any shame.» 
  116. John Brande Trend (1965). The Origins of Modern Spain. Russell & Russell. p. 82. «Cajal was a liberal in politics, an evolutionist in philosophy, an agnostic in religion...» 
  117. "Famed scientist Carl Sagan was also a renowned sceptic and agnostic who during his life refused to believe in anything unless there was physical evidence to support it." "Unbeliever's Quest" by Jerry Adler, in Newsweek, March 31 1997. Excerpt hosted at HighBeam Research accessed 2 November 2007.
  118. Schuster, Peter. «Interview with Peter Schuster». National Catholic Reporter. Consultado el 25 de abril de 2008. «... I was a Catholic, but I no longer consider myself one. I suppose I am agnostic. Let’s put it his way -- I have difficulties with the idea of a personal God. I don’t have trouble with God as creator of the world as a whole.» 
  119. Wozniak, steven. «Letters-General Questions Answered». woz.org. Consultado el 26 de septiembre de 2007. «... I am also atheist or agnostic (I don't even know the difference). I've never been to church and prefer to think for myself. I do believe that religions stand for good things, and that if you make irrational sacrifices for a religion, then everyone can tell that your religion is important to you and can trust that your most important inner faiths are strong.» 
  120. ElUniversal.com (entrevista a García Bernal, 2 de febrero de 2003).
  121. BILD: ¿Crees en Dios?
    Brad Pitt (sonríe): ¡No, no, no! Posiblemente soy 20 % ateo y 80 % agnóstico. No creo que nadie realmente sepa algo. Recién sabremos cuando estemos allí, así que hasta ese momento no tiene sentido ni pensarlo. Bild.de (entrevista a Brad Pitt, 23 de julio de 2009).
  122. «Yo soy agnóstico y estaba más interesado en la lectura de la idea precristiana de que el invierno tiene más que ver con la regeneración que con la "salvación". Me alejé de esa cosa triunfalista: "Dios está en su cielo, ¿no es todo maravilloso?"». (Sting.com).
  123. Michelle Bachelet.
  124. Tom Kershaw (24 de febrero de 2012). «The religión and political views of Bill Gates» (en inglés). The Hollowverse. Consultado el 16 de marzo de 2016. 
  125. http://news.google.co.in/newspapers?id=LZotAAAAIBAJ&sjid=jp4FAAAAIBAJ&pg=7168,1579610
  126. http://timesofindia.indiatimes.com/home/opinion/edit-page/LEADER-ARTICLEBRInter-faith-Harmony-Where-Nehru-and-Gandhi-Meet/articleshow/196028.cms
  127. "The country's Left-leaning Prime Minister, a self-declared agnostic, became a bête noire of the Catholic Church during his first term in office by legalising same-sex marriage, introducing fast-track divorce and allowing embryonic stem-cell research." [2]
  128. [3]

Véase tambiénEditar