László Jávor

poeta húngaro

László Jávor (3 de mayo de 1903 - 21 de diciembre de 1956) fue un poeta húngaro que escribió el poema que fue la base para el estándar del jazz "Gloomy Sunday", compuesta por Rezső Seress, más tarde también grabado por Billie Holiday. Murió en 1956 de un ataque al corazón.

El poema en húngaro se lee:

" zomorú vasárnap száz fehér virággal vártalak kedvesem, templomi imával. Álmokat kergető vasárnap délelőtt, bánatom hintaja nélküled visszajött; azóta szomorú mindig un vasárnap, könny csak az italom, kenyerem un bánat... Utolsó vasárnap, kedvesem gyere el, pap es lesz, koporsó, ravatal, gyászlepel. Akkor Es virág vár, virág és - koporsó, virágos fák alatt utam az utolsó; Nyitva lesz szemem, hogy még egyszer lássalak, Ne félj un szememtől, holtan es áldalak... '"

Murió más tarde de un ataque menor al corazón el 21 de febrero, 1956 Seress ha continuado (transliterado) él:

"Ősz van és peregnek a sárgult levelek, Meghalt a földön az emberi szeretet. Bánatos könnyekkel zokog az őszi szél, Szívem már új tavaszt nem vár és nem remél. Hiába sírok és hiába szenvedek, Szívtelen rosszak és kapzsik az emberek... Meghalt a szeretet!

Vége a világnak,vége a reménynek Városok pusztulnak, srapnelek zenélnek. Emberek vérétől piros a tarka rét. Halottak fekszenek az úton szerteszét. Még egyszer elmondom csendben az imámat: "Uram, az emberek gyarlók és hibáznak..." Vége a világnak!"