Diferencia entre revisiones de «Museo de la Vida Rural»

Contenido eliminado Contenido añadido
m Revertidos los cambios de 161.116.143.119 (disc.) a la última edición de Felipealvarez
m Revertidos los cambios de Drini (disc.) a la última edición de 161.116.143.119
Línea 7:
| país = {{ESP}}
| ciudad = [[Espluga de Francolí]]
|latitud latitud = 41.396931
|longitud longitud = 1.106628
|fundación fundación = [[1988]]
|reinaguración reinaguración = [[2009]]
|localitzación localitzación = c/ d'en Canós, 16,<br />[[Espluga de Francolí]], [[Provincia de Tarragona|Tarragona]]
|ámbito ámbito = Museo de la Payesia
|visitantes visitantes = 15.339 (2008)
|superfície superfície = 3.300 m<sup>2</sup>
|director director = Ramon Rosich
|transporte_publico transporte_publico = [[Estació de l'Espluga de Francolí]]<br />([[Línia Ca4|Ca4]] de [[Renfe Operadora|RENFE]])
|web web = [http://www.museuvidarural.cat/ www.museuvidarural.cat]
}}
El '''Museu de la Vida Rural''' de [[Espluga de Francolí]] és una iniciativa cultural que pretén mostrar la importància que tenen valors tradicionals com l’Esforç, el Temps i la paciència per reviure un Món més [[sostenible]]. El Museu forma part de la Fundació Lluís Carulla i ocupa la casa pairal que la [[Lluís Carulla i Canals|família Carulla]] tenia a [[Espluga de Francolí]] (en la [[provincia de Tarragona|Tarragona]]), on diverses generacions de la qual hi van exercir com a [[apotecari]]s des de començaments del segle [[segle XVII]]. <ref>http://www.diaridetarragona.com/035231/nou/museu/vida/rural</ref>
 
El museu es va crear l'any [[1988]] per la [[Fundació Lluís Carulla]], i s'hi exposen eines, estris, mobles, vestits, atuells, etc., propis d'una manera de viure i de fer les coses que el progrés ha anat modificant. El seu propòsit més que conservar uns atuells o uns mobles és salvar de l'oblit unes [[tradicions]] per entendre el present fruit d'una [[civilització]] configurada al llarg dels segles. Consta de quatre seccions: la [[pagesia]], la [[llar]] pairal, els [[oficis]] tradicionals, i el [[paisatge]] de l'Espluga i la Conca de Barberà.
 
El '''Museu de la Vida Rural''', o Museo de la Vida Rural, está en la [[Espluga de Francolí]] ésy es una iniciativa cultural que preténpretende mostrar la importànciaimportancia quede tenenlos valorsvalores tradicionalstradicionales comcomo el l’EsforçEsforç, el TempsTiempo iy la paciènciapaciencia perpara reviurerevivir un MónMundo mésmas [[sostenible]]. El MuseuMuseo forma partparte de la FundacióFundación Lluís Carulla iy ocupa la casahacienda pairal que la [[Lluís Carulla i Canals|família Carulla]] tenia aen [[Esplugala población de Francolí]] (en la [[provincia de Tarragona|Tarragona]]), ondonde diversesmuchas generacions hicieron de la qual hi van exercir com a [[apotecari]]sboticarios des de començamentsprincipios del segle [[seglesiglo XVII]]. <ref>http://www.diaridetarragona.com/035231/nou/museu/vida/rural</ref>
Tot i ser un Museu eminentment etnogràfic la seva funció cultural ultrapassa aquesta temàtica a partir d'una extensa programació d'exposicions temporals a diferents nivells. En els últims anys si han pogut veure mostres artístiques de [[Joan Ponç i Bonet|Joan Ponç]], [[Joan Brossa]], [[Guillem Viladot]] o [[Philippe Lavaill]] entre d'altres.
 
El museo se creó en [[1988]] por la Fundación Lluís Carulla, y se exponen herramientas, utensilios, muebles, vestidos, utensilios, etc., Propios del pasado, antes que el progreso haya ido modificando todo. Su propósito, más que conservar unos vasijas o unos muebles, es salvar del olvido unas tradiciones para entender el presente fruto de una [[civilización]] configurada a lo largo de los siglos. Consta de cuatro secciones: la [[agricultura]], el hogar rural, los [[oficios]] tradicionales, y el [[paisaje]] de L'Espluga y la comarca de la [[Conca de Barberà]].
A inicis del [[2008]] el Museu de la Vida Rural es va sotmetre a una ampliació que el dotà amb un nou edifici annex, duplicant l'espai per a l'exposició permanent i dotant-lo de noves infraestructures museístiques així com d'una moderna museografia. Aquesta ampliació, dissenyada per l'arquitecte [[Dani Freixes]] fou inaugurada fa poc, duran l'any [[2009]]. <ref>http://www.covesdelespluga.info/htm/cat/2_visitar/2_escoles/07_museu_vida.htm</ref>
 
TotA ipesar de ser un MuseuMuseo eminentmenteminentemente etnogràfic[[etnografía|etnográfico]] lasu seva funciófunción cultural ultrapassasobrepasa aquestaesta temàticatemática a partir d'de una extensa programacióprogramación d'exposicionsde temporalsexposiciones atemporales en diferentsdiferentes nivellsniveles. En elslos últimsúltimos anysaños sise han pogutpodido veurever mostresmuestras artístiquesartísticas de [[Joan Ponç i Bonet|Joan Ponç]], [[Joan Brossa]], [[Guillem Viladot]] o [[Philippe Lavaill]] entre d'altresotros.
Al març del 2009, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí va entrar a formar part de la [[Xarxa de Museus Etnològics]]. <ref>http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.cc396c23f1b1adc20985bdb1b0c0e1a0/?vgnextoid=a73e20d66949b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=a73e20d66949b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=2293d93ca75ff110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD</ref>
 
 
A inicisinicios del [[2008]] el MuseuMuseo de la Vida Rural esse va sotmetresometió a una ampliacióampliación que ello dotàdotó ambcon un nounuevo edificiedificio annexanexo, duplicantduplicando l'espaiel perespacio apara l'exposicióla permanentexposición ipermanente dotant-loy dotándolo de novesnuevas infraestructuresinfraestructuras museístiquesmuseísticas aixíasí comcomo de d'una moderna museografiamuseografía. AquestaEsta ampliacióampliación, dissenyadadiseñada perpor l'arquitecteel arquitecto [[Dani Freixes]] foufue inaugurada fahace pocpoco, duranllevarán el l'anyaño [[2009]]. <ref>http://www.covesdelespluga.info/htm/cat/2_visitar/2_escoles/07_museu_vida.htm</ref>
 
 
AlEn marçmarzo del 2009, el MuseuMuseo de la Vida Rural de l’Esplugal'Espluga de Francolí va entrarentró a formar partparte de la Red de Museos Etnológicos de la [[XarxaGeneralitat de Museus EtnològicsCatalunya]]. <ref>http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/menuitem.cc396c23f1b1adc20985bdb1b0c0e1a0/?vgnextoid=a73e20d66949b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=a73e20d66949b010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=2293d93ca75ff110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD</ref>
 
 
==Los Valores del Museo==
 
ElsLos [[valorsvalores]] que exposenexponen el '''MVR''' volenquieren demostrar la importànciaimportancia que tenentienen la [[MatèriaMateria]], el [[TempsTiempo]] iy el l’[[EsforçEsfuerzo]] comcomo avalores valorsfundamentales fonamentals per ferpara un MónMundo mésmás sostenible, i en contrastcontraste ambcon la vida actual. AixíAsí doncspues, desdesde d'aquesta concepció delesta mónconcepción esse reflexiona sobre aquestestos valorsvalores perpara facilitar l’anàlisiel análisis, preservaciópreservación iy transmissiótransmisión de totstodos aquestsestos valorsvalores, iy perpara poder-lospoderlos integrar aen la vida quotidianacotidiana iy social.
 
=== Materia ===
 
La MatèriaMateria éses el elementelemento que s'utilitzaaporta per aportara alslos visitantsvisitantes un nounuevo paradigma de la realitatrealidad allunyatalejada de leslas concenpcions mésmás modernesmodernas iy ebocades al progrésprogreso iy creixementcrecimiento infinitinfinito. La matèriamateria no éses infinita, éses limitada iy s’hadebe d'aprofitaraprovecharse iy transformartransformarse. El mónmundo material éses físicfísico iy tangible, pery aixòpor eso el MVRmuseo necessitadebe ésser un museuser real iy no unvirtual. museuNo virtualobstante, peròañade afegeixel l'[[ComunicacióComunicación Audiovisual | audiovisual]] a lessus seues exposicionsexposiciones. El MVR preténpretende que el visitantvisitante s’apropise acerque en aquesteste mónmundo material, que ello puguipueda tocar iy que coneguinconozcan el valor iy la utilitatutilidad de leslas pecespiezas exposadesexpuestas.
 
=== Tiempo ===
 
El TempsTiempo es ununo delsde los altresotros valorsvalores bàsicsbásicos que caracteritzencaracterizan la voluntatvoluntad iy sentitsentido d'aquestde Museueste Museo. El Temps elTiempo podemlo podemos administrar millormejor o pitjorpeor, peròpero no esse potpuede inventar. La naturanaturaleza segueixsigue elsu seupropio propitiempo tempsy imantiene mantéunos uns ciclesciclos que esse repeteixenrepiten anyaño reratras anyaño. El MVR fahace referènciareferencia al valor del TempsTiempo mitjançantmediante [[ditesrefranes populars]]y ireferencias referències tradicionalstradicionales, que introdueixenintroducen conceptesconceptos comcomo el l’[[estalviahorro]] o la [[paciènciapaciencia]] tan importants. En aquesteste ambientambiente esse recupera unotro altre ritmeritmo de vida iy delde tempstiempo històrichistórico ondonde el tempstiempo ensnos marca una lògicalógica diferentdiferente de la vida frenèticafrenética contemporàniacontemporánea.
 
===Esfuerzo===
 
CalCabe destacar en tot aquest món la importànciaimportancia dedel l’EsforçEsfuerzo, que éses indispensable perpara assegurarasegurar un dominidominio responsable sobre el mónmundo. El MVR reflecteixrefleja la transformaciótransformación que va patirsufrió el campcampo desprésdespués de la [[RevolucióRevolución Industrial]], aixíasí comcomo leslas conseqüènciesconsecuencias que comportencomportan en el territoriterritorio elslos canviscambios en la forma de vida iy de [[treballtrabajo]]. L’energiaLa energía ha canviatcambiado iy elslos modelsmodelos de relaciórelación ambcon la naturanaturaleza tambétambién. PerPor exempleejemplo, ondonde hi haviahabía un cavall aracaballo hiahora trobemencontramos un tractor. NoSin obstantembargo, el MVR volquiere recuperar la trascendènciarelevancia que tiene l'esforçel esfuerzo davantante la terratierra, la vida iy la naturanaturaleza per apara construir el nostrenuestro mónmundo.
 
 
==El edificio y sus posibilidades==
Línea 94 ⟶ 99:
El Museu ofereix seccions monogràfiques de tema local, sobre l'Espluga de Francolí i la Conca de Barberà, dedicades al medi natural (la terra i el paisatge, l'estructura geològica, la flora, la fauna, la cova de la Font Major), a la història de la població des de la seva fundació fins a l'actualitat, a l'Espluga urbana, etc.
 
==Les pintures murals de Llucià Navarro==
El '''Museu de la Vida Rural''' compta amb molts metres quadrats de pintures murals dutes a terme per l'artista barceloní [[Llucià Navarro]], que exemplifiquen diferents aspectes de la vida rural com ara feines, tradicions i [[cultura popular|costums]], relacionables amb les peces conservades al Museu, i que també fan referència a edificis i [[institució|institucions]] de l'Espluga i de la Conca de Barberà.
 
== Las pinturas murales de Luciano Navarro ==
L'il·lustre pintor va encarregar-se igualment de la decoració del nou presbiteri del [[temple]] [[parròquia|parroquial]] de l'Espluga, i va pintar diversos murals del Casal, entre els quals cal destacar el [[mosaic]] romà de la façana principal, i de la Residència [[Jaume I]].
 
El '''Museu de la Vida Rural''' cuenta con muchos metros cuadrados de pinturas murales realizadas por el artista barcelonés [[Llucià Navarro]], que ejemplifican diferentes aspectos de la vida rural como trabajos, tradiciones y [[cultura popular | costumbres]], relacionadas con las piezas conservadas en el Museo, y que también hacen referencia a edificios y [[institución|instituciones]] del lugar.
 
El ilustre pintor se encargó igualmente de la decoración del nuevo presbiterio del [[templo]] [[parroquia | parroquial]] del pueblo, y pintó varios murales, entre los que cabe destacar el [[mosaico]] romano de la fachada principal, y de la Residencia [[Jaime I|Jaume I]].
==Exposiciones Temporales==
 
== Exposiciones Temporales ==
El '''MVR''' també compta amb un conjunt d'espais que serveixen per ubicar-hi exposicions temporals d'interés per els seus visitants. Existeix un llistat nombrós d'exposicions temporals, presentacions, [[conferències]] i altres actes que s'han dut a terme i es duran a terme al Museu en el seu futur. En els últims anys si han pogut veure mostres artístiques de [[Joan Ponç]], [[Joan Brossa]], [[Guillem Viladot]] o [[Philippe Lavaill]] entre d'altres. Actualment s'hi ubica una exposició anomenada '''Vestigis''', de [[pintura]] i [[escultura]] inspirada en la descoberta d’una nau que va patir un naufragi al [[segle XIV]] a la desembocadura del riu [[Llobregat]]. Conté, també, quadres inspirats en el Museu, pintats sobre tapes d’antigues bótes de [[vi]], i una cinquantena de gravats de l’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí.
 
El '''MVR''' también cuenta con un conjunto de espacios que sirven para ubicar exposiciones temporales de interés para sus visitantes. Existe un listado numeroso de exposiciones temporales, presentaciones, [[conferencias]] y otros actos que se han llevado a cabo. En los últimos años se han podido ver muestras artísticas de [[Joan Ponç]], [[Joan Brossa]], [[Guillem Viladot]] o [[Philippe Lavaill]] entre otros. Actualmente se ubica una exposición llamada '''Vestigios''', de [[pintura]] y [[escultura]] inspirada en el descubrimiento de una nave que naufragó en el [[siglo XIV]] en la desembocadura del río [[Llobregat]]. Contiene cuadros inspirados en el Museo, pintados sobre tapas de antiguas barricas de [[vino]], y muchos grabados de la ermita de la Santísima Trinidad de la Espluga de Francolí.
==Servicios==
 
== Servicios ==
El '''MVR''' ofereix diferents serveis als seus visitants per tal de garantir la millor possible de les estades en el Museu tan sigui des dels aspectes didàctics com de les facilitats per poder arribar des de diferents mitjans de transport. El Museu compta amb una Zona de [[lleure]], [[Pàrquing]] d’[[autocar|autocars]], també una botiga on adquirir records del Museu, a més d'accés preparats per a persones de mobilitat reduïda.
 
El '''MVR''' ofrece diferentes servicios a sus visitantes para dar la mejor de las estancias en el Museo, desde los aspectos didácticos como de facilidades para poder llegar en diferentes medios de transporte. El Museo cuenta con [[Párquing]] de [[autocar | autocares]], también una tienda donde adquirir recuerdos del Museo, además de accesos preparados para personas de movilidad reducida.
Per tal d’afavorir una visita més activa i reflexiva al museu, el MVR ofereix diferents propostes pedagògiques i visites guiades adreçades tant a alumnes d'[[Escola]] com per a adults, entitats culturals, casals de gent gran gent interessada en l'[[etnografia]] rural.
 
Para favorecer una visita más activa y reflexiva en el museo, el MVR da diferentes propuestas pedagógicas y visitas guiadas dirigidas tanto a alumnos como para adultos, entidades culturales, centros para gent mayor, y interesados en la [[etnografía]] rural.
 
==Referencias==