Diferencia entre revisiones de «Gasherbrum»

Contenido eliminado Contenido añadido
VolkovBot (discusión · contribs.)
m robot Añadido: ro:Munţii Gasherbrum
Sin resumen de edición
Línea 24:
 
En [[1856]], [[Thomas George Montgomerie]], un teniente-ingeniero real [[Reino Unido|británico]] y miembro del [[Gran Proyecto de Topografía Trigonométrica]] de [[India]], avistó un grupo de picos en el [[Karakórum]] desde una distancia de 200 km. Dio nombre a cinco de estos picos K1, K2, K3, K4 y K5 donde la "K" hacía referencia a [[Karakórum]]. Hoy, el K1 se conoce como [[Masherbrum]], el K3 es el [[Broad Peak]], el K4 es el [[Gasherbrum II]] y el K5 es el [[Gasherbrum I]]. Sólo el [[K2]], el segundo pico más alto del mundo conserva el nombre dado por Montgomerie.
 
 
== '''Ascención de lerida al G2''' ==
 
 
El CE Lleida celebra enguany el seu centenari i per arrodonir aquesta efemèride ha organitzat una expedició al Gasherbrum II, un dels cims de 8.000 metres més espectaculars de la serralada del Karakorum, que per primera vegada estarà formada íntegrament per alpinistes lleidatans.
 
Aquest any, a més, també es compleixen 50 anys des que el cim del G2 (8.035 metres) va ser assolit per primera vegada, va ser el mes de juliol de 1956 quan els austríacs Larch, Moravec i Willenpart van assolir el cim. Anys més tard, ja al 1980, els catalans Pere Aymerich i Enric Font, junt amb una cordada japonesa, van ser els primers catalans en fer el cim.
 
Els propers mesos de juny i juliol, els expedicionaris lleidatans ascendiran al cim per la via clàssica, que ressegueix l’esperó sud-est, i que és la mateixa que es va utilitzar aquella primera vegada, el 7 de juliol de 1956.
 
Juanjo Garra serà el Cap d’Expedició i Feliu Izard el responsable del Camp Base. Agustí Ardiaca, Manel Domingo, Jordi Jové, Miquel Àngel Ramos, Josep Anton Muñoz, Jordi Marmolejo i Anton R Tarragona completaran l’equip d’alpinistes lleidatans que aquest estiu intentaran l’ascensió al Gashebrum II, que comparteix massís amb muntanyes tant emblemàtiques com el Broad Peak, el G-I i el K-2.
 
L’equip té previst sortir de Lleida el 5 de juny i estar de tornada a la capital del Segrià el 30 de juliol. La primera part de l’expedició consistirà en el viatge fins a Islamabad, capital del Pakistán, i en una marxa d’aproximació d’uns viut dies a través de la Gelera del Baltoro. Un cop situats al peu del G-II, a la glacera dels Gasherbrum, s’instal·larà el Camp Base, a uns 5.250 metres. A partir d’aquí començarà l’ascensió al cim, durant la qual s’ha previst la instal·lació de tres Camps intermitjos, el tercer situat a 7.000 metres.
 
 
 
 
==Véase también==