Usuario:Ash Luaces/Taller

THUG. L'odi que dónes

editar

L'odi que dónes (en anglès The Hate U Give) és una novel·la juvenil d'Angie Thomas. Es va publicar l'any 2017, i és la primera novel·la de Thomas, que va ampliar a partir d'un conte que va escriure a la universitat en reacció al tiroteig policial d'Oscar Grant. La narradora del llibre és la protagonista, Starr Carter, una noia afroestadounidense de 16 anys d'un barri pobre que va a una escola privada elitista en una part pròspera de la ciutat predominantment blanca. Starr s'enrreda en una notícia nacional després de presenciar com un oficial de policia blanc dispara i mata a Khalil, el seu amic de la infància. A mesura que va passant la història, Starr parla sobre el tiroteig de manera més pública, fins que les tensions socials culminen en un aldarull després que un gran jurat decideix no acusar l'oficial de policia pel tiroteig.

L'odi que dónes es va publicar el 28 de febrer del 2017 per l'editorial Balzer + Bray de HarperCollins, que va guanyar una guerra d'ofertes pels drets d'aquesta novel·la. El llibre va tenir molt d'èxit comercial, i va debutar en el número 1 en la llista de llibres juvenils més venuts de The New York Times, i es va quedar en aquesta llista durant 50 setmanes després de la seva publicació. Va guanyar molts premis i va rebre elogis per part dels critics per l'escriptura i el tema oportú de Thomas. En escriure la novel·la, Angie Thomas va intentar expandir la comprensió dels lectors sobre el moviment anti-racista de Black Lives Matter, així com les dificultats a les que s'enfronten els estatunidencs negres que empren el canvi de codi. Aquests temes, així com el llenguatge vulgar, van portar certa controvèrsia i van provocar que el llibre fos un dels llibres més qüestionats dels anys 2017, 2018 i 2020 segons l'Associació de Biblioteques dels Estats Units.

El llibre es va adaptar a la gran pantalla amb una pel·lícula que porta el mateix nom. Va ser creada per 20th Century Fox l'octubre del 2018, i va rebre crítiques positives. La novel·la també es va adaptar a un audiollibre, que va guanyar diversos premis i va obtenir elogis per al seu narrador, Bahni Turpin.

Desenvolupament i publicació

editar

Commocionada per l'assassinat d'Oscar Grant l'any 2009, Angie Thomas, que aleshores era tan sols una estudiant universitària, va començar el projecte com una història curta per al seu treball de final de grau en el programa d'escriptura creativa de la Universitat de Belhaven.[1][2]​ Ràpidament, el projecte del conte es va expandir, tot i que l'autora va deixar-lo de costat durant uns anys després de graduar-se perquè, com va declarar en un diari de la seva ciutat natal, Thomas "Volia assegurar-se d'abordar-ho no sols amb ira, sinó fins i tot amb amor".[3]​ Les morts de Trayvon Martin, Michael Brown, Tamir Rice i Sandra Bland van fer que Thomas tornés a extendre el projecte, i el convertís en una novel·la, que va titular després del concepte "THUG LIFE" de Tupac: "The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody".[2][4]​ Els esdeveniments que van envoltar els assassinats d'Alton Sterling, Philando Castile i Michael Brown, i les protestes generalitzades que van seguir contra el racisme i la brutalitat policial, també van informar moments en el llibre.[5][6]

Com que Thomas no estava segura de si els editors estarien interessats en el material inspirat en Black Lives Matter, va decidir contactar a l'agent literari Brooks Sherman per Twitter el juny del 2015, i li va demanar consell.[7]​ El febrer del 2016, el segell editorial Balzer + Bray de HarperCollins va comprar els drets de la novel·la en una subhasta, superant a altres tretze editorials interessades, i va signar un contracte de dos llibres amb Thomas. 20th Century Fox va adquirir els drets cinematogràfics el mes següent.[8][9]

La novel·la, que consta de 464 pàgines, es va publicar en anglès el 28 de febrer del 2017, quan la indústria editorial intentava abordar un estancament d'una dècada en la quantitat de llibres infantils i juvenils escrits per autors afroamericans.[6][3][10]​ Des de la seva publicació, Thomas s'ha convertit en un exemple dels intents dels editors de publicar més novel·listes afroamericans juvenils.[3]

Argument

editar

Starr Carter és una noia negra de 16 anys que viu a Garden Heights, un veïnat fictici que, majoritàriament, és molt pobre. Tot i això, Starr va a Williamson Prep, una escola privada pròspera predominantment blanca. Després que un tiroteig interromp una festa a la qual Starr assisteix, Khalil —el seu millor amic de la infància— la porta a casa. De camí cap a casa, són detinguts per un oficial de policia blanc. El policia li demana a en Khalil, que és negre, que surti del cotxe; mentre està fora del vehicle, Khalil s'inclina cap a la finestra del costat del conductor per a veure com està Starr. L'oficial assumeix que està agafant una arma i dispara a Khalil tres vegades, matant-lo.

Starr accedeix a una entrevista amb la policia sobre el tiroteig que va presenciar després que el seu oncle Carlos, que també és detectiu de la policia, l'anima a fer-ho. Starr veu a Carlos com una figura paterna, ja que quan el seu pare, Maverick, va passar tres anys a la presó per activitats de bandes. Després de sortir de presó, Maverick va deixar la banda i es va convertir en l'amo de la botiga d'aliments Garden Heights on treballen Starr i el seu germanastre major, Seven. L'únic motiu pel que Maverick va poder sortir de la seva colla, els King Lords, és perquè va confessar un crim per a protegir al líder de la banda, en King, un home que és molt temut per tot el veïnat. King ara viu amb la mare de Seven, la germanastra de Seven, Kenya —que és amiga de Starr— i la germana petita de Kenya, Lyric.

Poc després del tiroteig, la mort d'en Khalil es converteix en una notícia nacional. Els mitjans pinten a Khalil com un pandillero i traficant de drogues, mentre que retraten de manera molt positiva a l'oficial de policia blanc que el va matar. Inicialment, Starr mante la seva identitat com a testimoni en secret per a tots els que no pertanyen a la seva família, inclòs el seu germà menor Sekani. Ocultar el secret al seu nòvio blanc Chris i a les seves millors amigues Hailey Grant i Maia Yang —tots ells, alumnes que assisteixen a Williamson Prep—, li costa molt a Starr i pesa molt sobre ella, igual que la seva necessitat de mantenir separades les seves personalitats de Williamson i Garden Heights. Les lluites de Starr amb la seva identitat es compliquen encara més quan la seva mare aconsegueix un treball més ben pagat i la família es muda de Garden Heights.

Quan un gran jurat decideix no imputar a l'oficial de policia blanc que va disparar i matar a Khalil, el barri de Garden Heights esclata en protestes pacífiques i disturbis. El fracàs del sistema de justícia penal per a responsabilitzar a l'oficial fa que Starr vagi assumint un paper cada vegada més públic. El primer que fa és donar una entrevista televisiva i després comença a parlar durant les protestes, que es troben amb la policia antidisturbis. La seva creixent identificació amb la gent de Garden Heights provoca tensió entre Starr i els seus amics, especialment amb el seu nòvio Chris. Però al final de la novel·la, Starr i Maia han començat a fer front als comentaris racistes de Hailey, mentre Chris ofereix el seu suport a Starr.

La novel·la colmina amb el motí que va seguir a la decisió del gran jurat. Starr, Chris, Seven i DeVante —a qui Maverick va ajudar a deixar els King Lords—, defensen amb èxit la botiga de Maverick de King. Els veïns s'oposen a King i, com a resultat del testimoniatge de DeVante, és arrestat i s'espera que sigui empresonat durant molt de temps. Starr promet que mantindrà viva la memòria del seu millor amic Khalil, i que continuarà la seva defensa contra la injustícia.

Censura i desafiaments

editar

L'Associació de Biblioteques dels Estats Units fa llistes cada any dels llibres més qüestionats, i va incloure L'odi que dónes a les llistes dels anys 2017, 2018 i 2020 "perquè es va considerar 'generalment vulgar'", contenia "ús de drogues, blasfèmies i llenguatge ofensiu", així com referències sexuals, i "es pensava que promovia un missatge contra la policia".[11]

El juliol del 2018, un sindicat de policies de Carolina del Sud va parlar en contra del llibre. Van plantejar objeccions a la inclusió de la novel·la, així com a la inclusió del llibre amb temàtica similar All American Boys de Brendan Kiely i Jason Reynolds, en la llista de lectura d'estiu per a estudiants de novè grau de Wando High School. Un representant del cos policial va descriure els llibres i la seva incñusió en llistes de lectura d'instituts i escoles com a "gairebé un adoctrinament de la desconfiança cap a la policia", i va afirmar que "hem de posar fi a això".[12]​ Els llibres, però, van romandre en la llista i la directora de l'institut Wando va ser, més tard, reconeguda per l'associació de biblioteques escolars estatals pel seu defensa dels llibres qüestionats.[13]

El llibre es va retirar de les escoles i les seves biblioteques escolars en el Districte Escolar Independent de Katy degut al seu llenguatge explícit.[14]​ Angie Thomas va respondre a aquestes censures i desafiaments defensant el missatge que transmet el llibre, i dient que és un estímul per a la conversa.[14]​ El desembre del 2021, també es va eliminar d'algunes biblioteques del districte escolar del comtat de Washington per contingut explícit.[15]

Referències

editar
  1. «How the deaths of Oscar Grant and Trayvon Martin inspired 'The Hate U Give'». web.archive.org. 7 de septiembre de 2018. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  2. a b «One-on-One with 'The Hate U Give' Novelist Angie Thomas - EBONY». web.archive.org. 26 de marzo de 2017. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  3. a b c «Gale - Institution Finder». web.archive.org. 31 de enero de 2021. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  4. «How Tupac's THUG LIFE Inspired This Woman's YA Novel». Web.archive.org. 
  5. «The Horn Book | Angie Thomas on The Hate U Give». web.archive.org. 14 de agosto de 2020. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  6. a b «THE HATE U GIVE by Angie Thomas | Kirkus Reviews». web.archive.org. 4 de septiembre de 2018. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  7. «Angie Thomas, The Author Of "The Hate U Give," Has A Message For Young People». web.archive.org. 29 de marzo de 2019. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  8. «New Crop of Young Adult Novels Explores Race and Police Brutality - The New York Times». web.archive.org. 21 de marzo de 2017. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  9. «Balzer + Bray Prevails in 13-House Auction for YA Debut». web.archive.org. 26 de marzo de 2017. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  10. «Review: Angie Thomas's 'The Hate U Give' Enters the Ranks of Great YA Novels - The Atlantic». web.archive.org. 9 de mayo de 2019. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  11. COLLIS (21 de abril de 2023). «Top 13 Most Challenged Books of 2022». Advocacy, Legislation & Issues (en inglés). Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  12. «South Carolina police object to high-school reading list | Books | The Guardian». web.archive.org. 29 de marzo de 2019. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  13. «Library Journal». web.archive.org. 13 de abril de 2019. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  14. a b «Angie Thomas on The Hate U Give, Banned Books week | EW.com». web.archive.org. 29 de marzo de 2019. Consultado el 15 de mayo de 2023. 
  15. «Southern Utah school district bans two historically relevant books after parent’s complaint | ABC4 Utah». web.archive.org. 22 de diciembre de 2021. Consultado el 15 de mayo de 2023.