Usuario:Mpvinent/Taller

El cuscussó de Menorca

El cuscussó és un plat típic de Menorca que se sol prendre com a postres en els dinars i sopars de Nadal, però també es pot menjar com a farciment del galldindi que és tradició cuinar per aquestes festes a les llars menorquines.

Segons els diferents autors de gastronomia menorquina, probablement el nom prové del plat àrab "cuscús" i en realitat l'aparença és molt semblant, però és un plat dolç que s'elabora amb ametlles crues picades, la mateixa quantitat de sucre i una altra quantitat igual de pa ratllat sense sal que es fa especialment per a aquest plat. Es parteix del sucre dissolt en aigua i saïm, al qual s'afegeixen els ingredients complementaris com són les panses, els pinyons, la ratlladura de llimona i la canyella. Quan les panses es veuen inflades és l'hora d'afegir-hi les ametlles i el pa (opcionalment s'hi pot afegir un raig de mel) i es ben remena tot junt una estona fins que tots els elements estan ben integrats (uns 5 minuts com a màxim).

A continuació es treballa fora dels fogons i se li dona la forma (de pa, rodona, allargada...). Es deixa refredar, però no a la nevera, i s'adorna per damunt amb fruita confitada. Després, quan s'ha endurit, ja es pot menjar tallant-ne porcions com si fos un torró.

Si es vol menjar com a farciment del galldindi, es deixa esmicolat i sense fruita confitada.

És una recepta molt original i que no pot faltar a taula a les cases menorquines per les festes de Nadal.

Cuscussó de Menorca

Gastronomia menorquina