Usuario:Sarasoler22/Taller

Granizada

Primer número de la revista (gener 1880)
País Espanya
Género revista d'humor
Idioma castellà

Granizada (revista) editar

Granizada va ser una revista de l’editorial Librería Española, publicada a Barcelona mensualment durant l’any 1880. Consistia en un quadern propi del gènere humorístic de vuit pàgines en blanc i negre amb acudits il·lustrats i històries de varies vinyetes. Tant del diuix, com del guió del quadern, se’n va encarregar el dibuixant català Apel·les Mestres, Les històries les protagonitzaven tant persones com animals humanitzats. Alguns especialistes consideren aquest quadern un dels primers còmics espanyols, ja que contenia il·lustracions, vinyetes soltes i algunes protohistòries pròpies dels tebeos.

L’any 1881, el posterior a la seva publicació, els diferents quadernets van ser recopilats en un llibre. Aquest contenia la col·lecció dels dotze quaderns mensuals de l’any 1880, cadascun d’ells titulat com el seu mes corresponent.

Història editar

La història de l’origen del còmic pot remuntar-se molt enrere en el temps, depenent del que es pugui entendre com a vinyeta, tebeo o còmic. A España, les revistes i còmics van començar a aparèixer a partir de la dècada de 1860 amb la publicació de En Caricatura, dedicada a la sàtira política.

El dibuixant català Apel·les Mestres (1854-1936), qui va estar format arreu d’Europa, va ser el precursor a España del gènere del tebeo i que va proliferar en nombroses publicacions al llarg de tot el segle XIX. Entre altres obres, va publicar les revistes de Granizada i Madrid cómico, totes dues de 1880. Tot i així cal destacar que ninguna d’aquestes dues publicacions va ser considerada totalment com a còmic. No va ser fins 1915 quan es va publicar a España la primera col·lecció de tires còmiques, amb el nom de Dominguín.

Autor editar

 
Apel·les Mestres, autor de la revista Granizada.

Apel·les Mestres va ser un il·lustrador, poeta, caricaturista i escriptor català nascut a Barcelona el 29 d’octubre de 1854. Era un gran apassionat del còmic, el qual va arribar a la península des d’un país originari del centre d’Europa i es va convertir en un dels pioners de la historieta a España. Mestres va iniciar el seu desenvolupament a finals del segle XIX a revistes de Catalunya. L’any 1872 va començar a treballar com a dibuixant humorístic a la revista satírica L’Esquella de la Torraxa. Tres anys més tard va publicar la seva primera obra; Avant, el qual era un llibre de poesia. Cal destacar, també, la seva obra Cuentos vivos (1882).





Referències editar

GRANIZADA (1880, LOPEZ). (s. f.). Tebeosfera. https://www.tebeosfera.com/colecciones/granizada_1880_lopez.html

Tregunna, A. (2016, 10 octubre). REVISTA GRANIZADA. Dedominiopublico. http://www.dedominiopublico.org/comics/revista-granizada/

Arca.bnc.cat. ARCA. Arxiu De Revistes Catalanes Antigues. https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/publicaciones/numeros_por_mes.do?idPublicacion=220 https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/consulta/registro.do?id=2423

Navarro, J. Navarrobadia.blogspot.com. https://navarrobadia.blogspot.com/search/label/REVISTAS+SIGLO+XIX/

Jocelyngg.blogspot.com. n.d. El Arte Es La Expresión Del Alma Q' Desea Ser Oida. https://jocelyngg.blogspot.com/

Geliv.ub.edu. n.d. http://www.geliv.ub.edu/wp-content/uploads/2008/02/00000072.pdf

proyectos, c., n.d. Comic Proyectos. https://symda-comicproyec14tv.blogspot.com/

Mestres OñÃ3s, Apeles. (s. f.). Tebeosfera. https://tebeosfera.com/autores/mestres_onos_apeles.html

datos.bne.es. n.d. Datos.Bne.Es. http://datos.bne.es/edicion/bimo0001179144.html

Trueno, C., n.d. Granizada. https://abanafr.blogspot.com/2014/04/granizada.html

CurioSfera Historia. n.d. Historia Del Cómic - Origen, Inventor Y Evolución✔️. https://curiosfera-historia.com/historia-del-comic/