Fundació Arrels


Arrels Fundació és una fundació privada dedicada a l'atenció de persones sense llar de la ciutat de Barcelona. Va néixer de la inquietud de diverses persones que volien donar una solució a aquest col·lectiu. És una entitat fonamentada en el voluntariat amb el suport de professionals. Va iniciar la seva activitat l’any 1987. L'entitat forma part de Feantsa, la Federació Europea de Organitzacions Nacionals que Treballen amb Persones Sense Sostre.

L’àmbit d’actuació d’Arrels és a ciutat de Barcelona, on hi ha vora 3.000 persones que viuen al carrer, de les quals 900 es veuen obligades a dormir-hi. La fundació se centra particularment en aquelles que fa més temps que hi són i estan en una situació més deteriorada. El nombre de persones que dormen al carrer a Barcelona ha augmentat en un 54% des de l’any 2008, segons la XAPSLL. A tot Catalunya unes 37.000 persones tenen problemes d’allotjament i 11.500 estan oficialment sense llar. Més de la meitat de casos atribueix la seva problemàtica a factors socioeconòmics i sociolaborals.


Objectius

editar

Els principal objectiu de l’entitat és aconseguir que ningú hagi de dormir al carrer. Ho fa mitjançant l’atenció de persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d’exclusió social, la denúncia de situacions injustes i la sensibilització a la població de l’existència d’aquesta problemàtica.

Des de 1987 Arrels ha acompanyat més de 8.000 persones sense llar en el seu camí cap a l’autonomia, oferint allotjament, alimentació i atenció social i sanitària.


Què fa?

editar

Arrels se centra en dos pilars: cobrir les necessitats de les persones sense llar i acompanyar-les en el seu itinerari personal. Ho fa a través de diverses iniciatives:

Carrer: L’equip de carrer d’Arrels recorre diferents zones de Barcelona per trobar persones que viuen als carrers i a poc a poc, es generen vincles de confiança i es coneixen les necessitats. En cas que una persona expressi la voluntat de dormir sota un sostre o bé es paga una habitació o pensió, o bé s’allotja a la persona a l’ Espai Gaja -recurs d’Arrels amb quatre places d’emergència específiques per a persones derivades per l’equip de carrer-.

Acollida: S’ofereix a la persona que acaba d’arribar els serveis higiènics bàsics a més d’una consigna perquè pugui deixar les seves pertinences. Sempre adequant-se al ritme i necessitats de la persona.

Alimentar-se: Persones ateses per l’entitat tenen al seu servei el menjador social a més d’un taller de cuina -on se l’ensenya a cuinar plats senzills- perquè a poc a poc recuperin l’autonomia.

Tenir una llar: Arrels compta amb un Taller de Cerca d’Habitacions que posa en contacte llogaters amb persones que cerquen una habitació; i facilita els tràmits necessaris perquè persones sense llar puguin aconseguir pisos propis; a més de gestionar vintena de pisos.

Cuidar-se: Facilita tramitar de nou la documentació i dotar d’accés a la sanitat a persones que viuen al carrer.

Sentir-se útil: Es promouen projectes com ara el Taller Troballa –fer marcs de fotos, collarets, etc-, explicar l’experiència de viure al carrer de primera mà a escoles, jugar a l’equip de futbol d’Arrels, grups de teatre, musico-teràpia, etc.

Vellesa: S’acompanya a aquelles persones grans que entren en una residència, visitant-les regularment.


Metodologia de treball

editar

Abordar les situacions i les causes: fomentant l’autoestima i confiança de les persones i garantint que, quan decideixin sortir del carrer, tindran cobertes les necessitats bàsiques. Al mateix temps, expliquen a la societat les causes que provoquen que una persona es quedi al carrer i possibles propostes de millora.

Atenció des d’un punt de vista integral: respectant els ritmes de les persones, sense imposar, i fomentar la seva participació i presa de decisions en el seu procés de millora.

Entitat on tothom aporta: les persones sense llar aporten coneixement des de la seva experiència i visió crítica, l’equip de voluntariat permet crear nous vincles amb les persones més vulnerables.

Innovació social: es tenen en compte projectes i iniciatives d’altres països enfocats a les persones sense llar, per aprendre noves formes d’actuació i adaptar-les.

Independència: llibertat d’actuació derivada d’una base social àmplia que dóna suport i facilita la capacitat crítica.


Estructura

editar

L’entitat compta amb el suport de 50 persones contractades -educadors, treballadors socials, advocades,infermers, professionals de la comunicació, etc-, 250 persones voluntàries -les quals dediquen com a mínim mitja jornada setmanal a col·laborar- i gairebé 4.000 donants que fan possible dur a terme diferents programes d’actuació. A més a més, algunes de les persones ateses participen en tasques de manteniment i logística, fan xerrades i sensibilitzen a grups de joves.


Història

editar

1986 – 1991: Del Raval als carrers de Barcelona

De la preocupació d’una trentena de persones voluntàries neix el projecte d’Arrels. S’inicia amb l’obertura d’un centre al Raval de Barcelona, amb dutxes i consigna. A posteriori es creen els equips de carrer i de visita als hospitals i el Refugi -centre d’acollida nocturn-.

1992 – 1996: D’un pis al somni de la residència Pere Barnés

Arrels compra els terrenys on anys més tard es construiria la llar residencial Pere Barnés. També es produeix el trasllat al carrer Riereta, amb més espai per a les persones que venien al centre obert.

1997 - 2001: L’entitat creix i es constitueix com a fundació

El projecte del Refugi es transforma en el Programa d’Accés a l’Habitatge. Comença l’activitat del taller prelaboral La Troballa..

2003 - 2007: Inauguració la llar Pere Barnés

S’inaugura la llar Pere Barnés, un equipament d’allotjament temporal per a persones sense llar, amb 30 places i 4 més per a situacions d’urgència. A més es concedeixen premis a la fundació en reconeixement a la seva tasca social com ara el Premi Iniciativa, de El Periódico, o el Premi Solidaritat, de l’Institut de Drets Humans.

2008 - 2009: Arriba a més gent i de manera més estable

Incrementa l’atenció a més persones sense sostre i el centre s’acomiada de Josep Maria Pañella, un dels fundadors.

2010 – Actualitat

Intensificació de l’atenció a les persones sense llar, augment de places a pisos de lloguer.


Informació pràctica per si veus algú al carrer

editar

Alternatives a posar en pràctica en cas de veure algú al carrer:

  • Trucar als equips de carrer de l’Ajuntament de Barcelona. Tel. 934 864 991
  • Avisar a Arrels a través del localitzador de persones al carrer
  • Informar la persona al carrer que pot anar a demanar ajuda al Servei d’Inserció Social de Barcelona. Pg. Pujades, 29 / Tel. 934 864 991
  • En cas de veure menors trucar al 112 o avisar al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona. Tel. 900 703 030.


Pàgina arrels