Robert Cailliau editar

Robert Cailliau (26 de Gener de 1947) és un enginyer belga que va crear la World Wide Web juntament amb Tim Berners-Lee.

Biografia.


Historial acadèmic. editar

Va néixer a Tongeren (Bélgica) a l’any 1947. Molt jove, a l’any 1958 es va traslladar a Amberes amb el seus pares on va acabar en Batxillerat. Més tard, al 1969, es va llicenciar en Enginyeria Mecànica i Electrònica a la Universitat de Ghent; a més, al 1971, va fer un Màster d’Enginyeria d’Ordinadors, Informació i Control a Michigan, Estat Units.

Consell Europeu d’Investigació Nuclear. editar

Al 1974 va tornar a Europa i va aconseguir un càrrec al Consell Europeu per a la Investigació Nuclear (CERN). Va començar a treballar com a cap de la divisió Protó Synchroton (PS) desenvolupant el sistema de control de l’accelerador, però anys més tard, al 1987, va deixar aquesta divisió i va convertir-se en el líder del Sistema de Contro de Dades del Sistema Office Computing.

Amistad amb Tim Berners-Lee. editar

A l’any 1990 va conèixer al físic Tim Berners-Lee, que també treballava al CERN, tots junts van proposar un sistema d’hipertext per accedir a la documentació del CERN; es així com creant un programa per l’empresa va néixer la World Wide Web.

Primer projecte web. editar

Cailliau, juntament amb l’ajut de l’associació Fraunhofer Gesellschaft, va començar el primer projecte “basat en la web”, que es tractava d’una disseminació d’informació pel CERN, a l’any 1993; i al mes de Desembre ja convocà la primera conferència internacional sobre la Worl Wide Web que es va celebrar al CERN en el mes de Maig de 1994. Des de llavors cada any es celebra aquesta conferència. Finalment Robert Cailliau, als 58 anys, va deixat de treballar pel CERN on portava 25 anys incentivant el desenvolupament dels sistemes de control, els sistemes d’interfície d’usuari, processadors d’hipertext i havent ajudat a transferir el desenvolupament de la web del CERN al W3C.

Creació de la World Wide Web. editar

La World Wide Web neix de les necessitats que tenia el CERN de disposar d'un sistema per a accedir a la inmensa quantitat d'informació que contenia als seus sistemes informàtics. Al veure això, Tim Berners-Lee idea una projecte d'hipertext global, se li va ocórrer que podia adaptar un programa que ell mateix havia creat, l'ENQUIERE, a les necessitats del CERN.

Aquest programa permetia incoroporar multimedia i hipertextes, emmagatzemant petites peces d'informació i entrellaçant-les. S'executaba en un entorn multisusuari i permetia accedir a la mateixa informació a diverses persones. Era un programa basat en Internet. Berners-Lee va proposar l'ENQUIERE a diversos científics del CERN, però l'únic que van confiar en ell va ser Cailliau, que va ser dels pocs que va creure en el projecte des del començament. El belga va començar a buscar estudiants, becaris, diners, maquines i espais on poder treballar per a ajudar a que el projecte de Berners-Lee pogués dur-se a terme.

A l'any 1990 reben el vist i plau i tots dos comencen a escriure un nou model d'hieprtext, comencen a crear el que avui dia coneixem com la Web.

Premis. editar

- Premi ACM Software System (juntament amb Tim Berners-Lee), 1995 - Premi Plantijn Antwerpen, 1995 - Dr. Honoris Causa a la Universitat de Southern Cross, 1999 - Dr. Honoris Causa a la Universitat de Gent, 2000 - Medalla de reconeixement de la ciutat de Ginebra (Médaille "Genève Reconnaissante") (juntament amb Tim Berners-Lee), 2001 - Commandeur en el orden del Rei Leopold de Bèlgica, 2004

Enllaços externs editar

Página personal de Robert Cailliau (en inglés)

ca:Robert Cailliau de:Robert Cailliau en:Robert Cailliau fr:Robert Cailliau it:Robert Cailliau ja:ロバート・カイリュー lb:Robert Cailliau li:Robert Cailliau mk:Роберт Кајо nl:Robert Cailliau pl:Robert Cailliau pt:Robert Cailliau ru:Кайо, Роберт zh:罗伯特·卡里奥