Здраво Толе

Е овако. Прво да ти кажем да су ти слиkе предивне и ванредно лепе. Ја се зовем Рашо и пишем на Македонску википедију. У задње време пишем и радим један пројекат о Шар Планину (коју иначе волим и “пијем нјену воду“). До сад сам напишао све о шарске језерима, а сад су на ред врвове и реке, и све што је повезано о шари. Моја молба је то што желим да искористим све те твоје слике у артиклима о језера и реке. Веќ сам питао администраторима и не могу да ставим те слики осим ако и не пустиш у слободном домену. А ја нисам хтео да их ставим и кажем да су моје. Могу да се ставе само ако ти то дозвољаваш пошто су твоје дело. Ја бих стварно волео те слике да се наѓу ти и да красе све оне текстове о језерима, рекама, врвовима и све што је везано Шари.

Р.Ѕ. И још нека ствар. Фали ми мало литература и податке са другу стране. Уствари немам довољно информација о све те реке и насеља кои су на српску територију. Ако знаш неки линк, ми пошаљи, а ако имаш неку листу за све реке и врвове пошаљи је.

Толе, хвала ти пуно и надам се да ќе мо ово накако успети да средимо, и да ќе све те људе имати могуќност да виде и прочитају све о Шар планини.

Још једном хвала и поздрав

Рашо Аврамовски с. Радиовце, Тетово


Klikni tu i ostavi poruku i na kraj klikni dole na Grabar la Pagina

--Raso rad (discusión) 22:24 6 jul 2008 (UTC)Responder

Sar planina

editar

Napokon zdravo Raso!Drago mi je da imas jako interesovanje za Sar planinu , a pored toga i da se literarno bavis ovom planinom , sto je i moja zelja. Proso sam Sar planinu oko 75% ostalo mi jos malo, deo Vraca - a sve ovo radim sa ciljem da bih sakupio materijal za knjigu Sar planina.Polovinom proslog veka 1950-tih god ,Dusan Krivokapic je izdao knjigu Sar planina , to je jedna jedina knjiga za ovu nasu planinu, i posle toga nista kompletnije o ovoj planini nije izaslo. Ova knjiga ima dosta objasnjenja ali je na neki nacin prevazidjena jer su sva objasnjenja recima bez nijedne fotke, pa se kao takva brzo dosadi citaocu. Zato je meni veliko zadovoljstvo da se ovoj planini oduzim na neki nacin i pokusam da izdam knjigu, neku vrstu almanaha sa puno fotografija i objasnjenja, da to bude pravi prikaz ovog geografskog kompleksa i predela. Iz svega navedenog vidis da su mi fotke preko potrebne i da ce one voditi glavnu rec u knjizi, iz navedenog razloga plasim se da nam se iste fotke ne ponavljaju i javljaju i kod mene i kod tebe. Ja zelim da ti pomognem svim srcem ali , moracu da izdvojim jedan deo fotki koje ce mi biti potrebne a onda imace i za tebe , da barem budu razlicite na tvojoj i mojoj prezentaciji. Moraces ti konkretno da mi kazes sta te interesuje pa cu ti ja kompletirati ili CD koji cu ti poslati u Tetovo putem svojih prijatelja ili cemo slati E- mailom. Inace mogu da se pohvalim da si se obratio na dobroj adresi jer bez imalo stida mogu reci da sam pricao sa mnogim planinarima i ljubiteljima prirode i iz Makedonije i sa Kosova ali nisam upoznao nekog da poseduje bar priblizno znanje ko ja o Sar planini , i po kartografiji i na terenu a i literarno ( da se ne hvalim vise ) budi pozdravljen Stojan. Pisi!


Srvarno mi je drago što radiš jedan takav projekat, jer ta planina zaslužuje to. Ja sam celi internet "prošetao" ali nisam mogao da nađem Krivokapićeve tekstove. Pojavilo mi se samo omot knige na Google Books i ništa više. A hteo sam da pročitam nešto više. Ja imam knugu o Šari što je napisao Živko Stefanovski (koji je nažalost preminuo pre par dana) i zove se Šar Planina. Ali nije tako obemna (ima samo 150 strana) i mislim da je koristena literatura Krivokapića, Nikolića, Krstića i Najdenovskog. Dosad sam napisao o jezerima (podatci možda su zastarene). Sad su mi na redu vrvove i reke. Ali stvarno potrebna mi je literatura i podatke sa srpske strane. A za fotke potrebne su jer jedna slika hiljada reči. Ako imaš više fotografije i misliš da neka ti ne treba pošalji je, bar svako jezero, vrh ili reka da ima po jedna fotografija. Znaš, ja kad sam gledao fotke na panoramio mogao bih da ih skinem i da ih stavim, ali to su tvoja autorska prava i ne smem tako. Ako sad imaš vremena pogledaj šta sam dosada napisao i ako ima greške koregiraj ili reci. Mislim da mi fali još neko jezero (ma siguran sam). Evo ti link, klikni i pogledaj. Pozdrav Rašo.


--Raso rad (discusión) 16:37 7 jul 2008 (UTC)Responder

Raso ideja ti je bomba, ali imas mnogo nedostataka i potrebne su mnoge ispravke , medjutim to nije problem. Ali imam ja predlog za tebe: kako bi bilo da ja dalje uredim celokupne tekstove sa jos opsirnije podatke i fotografije i za tebe iza mene , samo bi ti uradio na Makedonskom a Ja na Srpskom. Samo ti ces morati da mi objasnis na koju foru se uclanjujes u Wikipediju i kako se sredjuje tekst. Mislim da je to jako lepa ideja jer mnogo je razlicitih izvora i podataka , a ovo bi bilo sve kompletirano sa dosta jakih podataka i slika i sve na jednom mestu. Sto se tice tvolih podataka o jezerima imas sledece greske:1. jezera se moraju podeliti na stalna i povremena, npr. Blatesticka jezera su povremena( u periodu leta presuse), dok iznad njih Crni vir je stalno jezerce a ti nisi ga ni pomenuo. 2.Za mnoga jezera nisu ti tacni podaci npr. Bogovinjsko jezero ti si stavio sirinu 1200m sto je nemoguce ovo mu je obim , a prave mere su 452.5, a sirina 225m sa dubinom od 2.2m. 3.Sto se vrhova tice tu treba najvise korekcije i po nazivima i po nad /vis, cak neke vrhove je i vojska na karti zamenilan npr. Vraca . prava kota Vraca je 2629m/nv to je bas Golema vraca tako je znaju svi mestani Gore , dok kota 2582m/nv je zapravo srednja i malo ispod nje Mala vraca2483m/nv. Zaboravio sam da ti napomenem da su poslednja jezera na Makedonskom delu Sar planine Dedeljbeska jezera, i to trebas ispraviti., takodje ima jos stalnih jezera koje trebas pomenuti.Javi se sta mislis o mom predlogu, i nemoj da se sekiras dobices sve. Pozdrav Stojan

Zaboravio sam da ti kazem , ja cu ti nabaviti knjigu Sar planina od D. Krivokapica , a ti se potrudi da mi nadjes od Stefanovskog .


Evo prvo ovako. Ako želiš da naučiš nešto o vikipediju evo ti tutorijal link Srpske Wikipedije. Ako želiš tamo da počneš nešto o Šar planini i da pišuješ ok, a ja ću to da prevedm i da pišem na makedonsku wiki. Ako ne samo mi piši tu detalnije, i ja ću to da prenesem na makedonske statije. Ja sam svesan da su neke podatke grešne jer su zastarene. Mislim da su podatke 70-80tih godina. Bar za početak mi kaži koje jezero mi fali još, jer znam da ima još. Što se tiče knige, baš Krivokapičeve hoću da je imam. A moju mogu ti je poslati poštom, a ja ću se kasnije potruditi da nabavim još jednu za mene (nadam se da ima). --Raso rad (discusión) 21:14 8 jul 2008 (UTC)Responder

Raso desi! kao sto vidis nesto sam ti ispravljao , a nesto nahnadno( iskreno nemam mnogo vremena ) ali zavrsicemo sve bez problema. Nesto cu ti ispraviti pa ti doradi na makedonskom ,a nesto ces pogledati na moju Wikepediju. Sto se tice mog pisanja nesto sam uspeo anesto nisam ,pa imam par pitanja (posto nisam bas veliki profesionalac sa kompjuterom): kako formirati onaj sadrzaj i podnaslove, sa druge strane dali plave reci postaju plave tek kad das objasnjenje za taj pojam , dok pre toga je taj pojam crven? Slobodno pitaj sta ti je nesto naj potrebnije. stojan pozdrav !

Evo Druže! Naslovi se formatiraju se znakom ravno (=). Dva puta levo, pišeš naslov i opet dva puta ravno na kraj. Podnaslov sa tri puta ravno, a podnaslov podnaslovom četiri puta itd. Ako pojam ti je crven, znači da na ta tema nema ništa napisano. Ako je plav, znači da taj artikal postoi i možeš kliknuti i čitati (ili sređivati). Hteo sam da pitam za Crni Vir. Je li to posebno jezero ili to je ustvari neko drugo ime za one nabrojane. Ako je posebno daj mi neke fakte pa da napišem. Pozz --Raso rad (discusión) 08:13 11 jul 2008 (UTC)Responder

Crni vir je posebno jezero, nalazi se ispod vrha Jezerske cuke, na nadmorskoj visini od 2350m/nv , duzina jezera je oko 35m, dok je sirina oko20m, pripada kategoriji stalnih jezera jer ne presusuje. U periodu leta voda se u njemu izuzetno ugreje pa je veoma prijatno za kupanje.Blatesticka jezera mozes slobodno da izbrises iz te grupe jer su povremena i presusuju ,mada i neka jezera na Jugu oko Gore( Dragas) nemaju stalni karakter.Kad uradim fotografije tih jeera napisacu ti sire o njima ( ovih dana ).Jos par pitanja na temu Wikepedia: za naslove i podnaslove znam ali koja je fora da izadje onaj sadrzaj, jedno i drugo kad je pojam crven dali ja mogu da dam objasnjenje i dali ce posle toga uplaveti.

Da, da. Prvo napiši ime jezero i biće crveno. To znači da nema takav artikal. I posle klikni na njemu i otvoriće se nova sekcija, odnosno novi prozorac i tada možrš da pišeš o tu temu. Kada budeš napisao taj pojam postaje plav.--Raso rad (discusión) 18:00 11 jul 2008 (UTC)Responder


Ja sam Zoran Ristic iz Batajnice.Moja velika pasija su Sarplaninci, pa mogu slobodno da kazem, imam najvecu video,slajd i arhivsku dokumentaciju o Sarplanincima, jos od vremena stare SFRJ.

Veoma sam se obradovao, kada sam procitao da ovde nesto pise o knjizi Dusana S Krivokapica "Sar Planina".Ja sam tu knjigu imao pre 15 godina,ali na kratko vreme upotrebe.Dobio sam je od jednog svog prijatelja koji je planinar (Simeunovic Milan).Sada pokusavam da ponovo nadjem tu knjigu, medjutim vec par godina mi to ne uspeva. Zamolio bih ako neko moze da mi pomogne da dodjem do te knjige ,ili do njene kopije.Ovde u Beogradu postoji u Narodnoj Biblioteci ali ne moze da se iznese, pa makar kopiju da napravim.

Verujem da neko moze da mi pomogne da dodjem do ove literature.


Unapred zahvalan Ristic Zoran
p.s. Ristic Zoran
Branka Zivkovica 45
11273 Batajnica
Srbija
tel: 011/ 848-10-69 mob.tel. 064/83-19-003 e-mail : stepazota @ yahoo.com


Pitaj Toleta, ja nemam tu knigu--Raso rad (discusión) 14:41 30 may 2009 (UTC)Responder